2024. április 27. - Zita

Átalakulás előtt - új szupersportág jöhet létre!

Ez lenne a vízilabda jövője? Mindenesetre a Vodafone Aranygálán ízelítőt kaphatunk a XXI. századi pólóból. Szabálymódosításokkal a játék eladhatósága érdekében!
2009. június 10. szerda 18:19 - Gedei Szilárd
Kis túlzással amióta vízilabda a vízilabda, megy az ötletelés az illetékesek részéről, hogy miként lehetne vonzóbbá, nézhetőbbé, eladhatóbbá tenni a sportágat.

Szabálymódosítások mindig is voltak, s lesznek is, átfogó, nagy, a póló egészét érintő átalakításokról azonban csak kevesen mernek beszélni – a jövő heti Vodafone Aranygála kapcsán azonban muszáj az esetleges vízilabdás reformokról beszélnünk. A 21 olimpiai bajnokot felvonultató rendezvény fő mérkőzését ugyanis speciális szabályok között, úgymond kísérleti jelleggel játszák le.

Szép új pólósvilág?

Kemény szerint is változtatni kell
„Jóval szórakoztatóbbnak gondolom a vízilabdát ezekkel a szabályokkal. Sokkal gyorsabb lesz a játék és ami különösen fontos: lényegesen több gól lesz. Őszintén szólva még magam sem tudom, hogy ez csupán pozitív, vagy negatív hatásokkal is jár-e majd” – mondta a kísérleti szabályokról Kemény Dénes, a magyar férfi vízilabda válogatottat három olimpiai címig vezető szövetségi kapitány. (vlv.hu)
Összemegy például a medence, a megszokott harminc méter helyett 25-ös pályán vívnak majd a fiúk, ami a teljesen felesleges és unalmas ide-odaúszkálások idejét rövidítheti le. Nem mellesleg – ezt Kemény Dénes már évekkel ezelőtt is hangsúlyozta – sokkal több a 25 méteres medence szerte a világban, tehát kisebb medencével terjeszthetőbbé válhatna a sportág.

Kisebb medencéhez kisebb csapat jár: a vodás gálán az eddigi hat helyett öt mezőnyjátékost láthatunk majd csapatonként a vízben – a gárdák szűkítésének lehetőségét már szintén felvetették korábban, természetesen a gazdasági érdekeket szem előtt tartva.

Szintén újdonság lesz a kiállítások terén, hogy az eddigi húsz másodperces fórok lerövidülnek annyi időre, amíg a kiszórt pólós kiúszik a büntetőterületig, s onnan nem kevésbé sebes úszással visszaér – ha valami, hát ez bizony rákényszerítené a csapatokat a gyorsabb vízilabdára, főleg az emberelőnyös szituációban.

És még valami, ami talán az egész játék jól megszokott ritmusát felborítaná: a gálán nem csak a blokkról, hanem a kapusról az alapvonalon túlra került labda sem ér majd sarokdobást.

A szabályváltoztatások természetesen csak kísérleti jelleggel, szigorúan tétnélküli tesztmeccsen lépnek életbe, szakértők szerint azonban ha beválnak, a fent említett módosítások némelyike egészen rövid időn belül beépülhet a póló honi szabályai közé. Ezt szeretnék a vízilabda nagy egyéniségei is.

Ravasz emberek sportja, ravasz szabályok kellenek

Vodafone Aranygála
június 19., 19:00 óra
Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda
19:00 Kapunyitás
19:30 Vodapóló előmérkőzés
20:00 Visszatekintés a Sydney-i Olimpiára
20:20 Játékosok bemutatása, köszöntő, játékosok köszöntése
20:45 Himnusz
20:50 Vodafone Aranygála
22:00 Finálé
Sztárvendég: Feke Pál
Földi László, a Vasas szakvezetője ugyan nem mert találgatásokba bonyolódni a felsorolt módosításokkal kapcsolatban, a HírExtra a szabálymódosítások szükségességét érintő kérdésére azonban elárulta, hogy szerinte is mindenképpen szükség van a játék „felturbózására”.

– A jó változtatások megtalálása hosszabb vitát, és nagyon komoly előkészítést igényelnek, ugyanis a legtöbbször akkor derülnek ki a módosítások hibái, illetve előnyei, amikor éles meccsen próbálják ki azokat – mondta portálunknak a néhány hete a Vasassal ismét bajnoki címet ünnepelhető szakember. – Ezt a sportágat ravasz emberek játszák, akik biztos, hogy megtalálnak minden kiskaput, lehetőséget, ha nincsenek tökéletesen kidolgozva a szabályok. Valószínűleg lesz olyan dolog, amiről egyből ki fog derülni, hogy nem működik, s olyan is, ami először nem tűnik a legjobbnak, aztán kiderül, hogy mégis életképes – tette hozzá a magyar bajnokcsapat trénere.

A gálán talán kiderül

Földi persze megemlített azt is, hogy az előbb-utóbb elkerülhetetlen módosítások létjogosultsága nem feltétlenül a Vodafone gáláján derül ki, de valahol el kell kezdeni. Ráadásul ott van a különböző nemzetek különböző érdekeinek összehangolása is: egy a válogatott szinten az úszást kifejezetten az erősségeik között számon tartó nemzet nem biztos, hogy belemenne a medence lekicsinyítésébe, a csapatok létszámának csökkentése azonban szinte minden – gazdasági és fejlesztési – szempontból jól jönne.

Akárhogy is, a Vodafone Aranygálán valami elkezdődhet, valamit elkezdhetünk tenni a vízilabda érdekében. Hiszen ki más tegyen valamit is, ha nem a nemzet, mely állítólag császár ebben a sportágban
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását