2024. április 25. - Márk

Mit szabad tudni az olimpiáról?

Sportban gazdag nyarunk van idén: éppen csak kipihentük az Eb-t, máris jön az olimpia, amit mindenki boldog és üdvözült mosollyal nézhet majd a közszolgálati tévében. És sehol máshol: a kizárólagos jogok a királyi médiánál vannak. Ami azért legalábbis fur
2008. július 16. szerda 07:59 - Szalay Gergely
Lesz
Minden csatornáján élőben közvetíti a Magyar Televízió az augusztus 8-ától 24-éig tartó nyári olimpiai játékokat. A 44 helyszínen zajló pekingi világeseményről napi 15 órányi műsort láthatnak a nézők – már HD minőségben is.
Az olimpiai közvetítések történetében először az MTV mindkét csatornáján folyamatosan tájékoztat a világ legrangosabb sporteseményéről. A 29. nyári olimpiai játékok helyszínén 51 tagú stáb dolgozik azon, hogy az 560 órás közvetítés-sorozatból a nézők mindent megtudjanak az ötkarikás játékok eseményeiről, győzteseiről, résztvevőiről.
Miután az olimpián van mínusz 1. és 2. nap, az MTV augusztus 6-án és 7-én már melegít, hogy aztán augusztus 8-án, a megnyitóval elinduljon a nagy menetelés. A plusz 6 órás időeltolódás miatt, a közvetítés mindennap hajnali háromnegyed háromtól délután fél hatig tart az m1-en, amelyet minden este nyolctól tízig napi összefoglaló műsor követ. Az m2 a Nap-kelte hajnali hattól nyolcig tartó műsorát követően, koradélutánig az m1-gyel párhuzamos, majd este 8-ig saját olimpiai műsort sugároz.
A „harmadik” csatorna, a Magyar Televízió internetes sportportálja, a www.telesport.hu túl azon, hogy élőben közvetít, Video On Demand, azaz igény szerint nézhető szolgáltatást is biztosít. Így egyetlen kattintással elérhetők lesznek a különböző versenyszámokról készült felvételek.
(Az MTV közleménye)
Az övék

A Magyar Televízió és a Magyar Rádió közös közleményben hívta fel a szerkesztőségek figyelmét az olimpiai játékokról szóló hírek kezelésére. Nagyon tömören és röviden összefoglalva: Ön, Kedves Olvasó, vagy a "királyi" rádióban hallgatja, vagy a "királyi" tévében nézi az olimpiai összecsapásokat. Vagy az MTI híreiből megtudja a végeredményt. Más alternatíva nem kínálkozik: a közvetítés joga a közszolgálati csatornáké.

Egész pontosan Európában az EBU (European Broadcasting Union) kezében vannak a közvetítői jogok, azaz kizárólag a magyar EBU-tagok, az MTV és az MR a közvetítésre jogosultak. A kizárólag szót tessék nyugodtan „kizárólag”nak érteni, mások - a közszolgálati médiumok engedélye nélkül - nem közvetíthetnek az olimpiáról, a sportolókkal nem beszélhetnek, gyakorlatilag semmilyen elektronikus módon nem tájékoztathatnak az eseményekről. Igen, 2008-ban Önök jó esetben élménybeszámolókat olvashatnak a nyomtatott médiában. Amely beszámolók nem szólhatnak semmiről.

Ezt nem szabad

Helyesebben alig valamiről: idézzük a jogokat részletesen ismertető körlevél izgalmasabb részeit.

Ön, kedves Olvasó, természetesen értesülhet az olimpia eseményeiről a rádióból és a tévéből is: élő közvetítések hajnali háromtól délután öt óráig (az egyetlen értékelhető érv a budapesti olimpia mellett: nem teljesen abszurd időpontban menne), délután öt után az m2-n futnának még a kisebb figyelemre számot tartó események. Ezt követően este nyolc és tíz közt élő összefoglalót adnak az m1-en. A rádióban szintén dömping háromtól ötig, részletes összefoglalók napjában háromszor. Ha Önök többé-kevésbé valós időben kíváncsiak az eseményekre, máshonnan nem értesülhetnek róluk.

Nyolcan
A Magyar Távirati Iroda nyolc fővel vesz részt a pekingi ötkarikás játékokon, a szeptemberi paralimpiáról pedig egy-egy újságíró és fotós tudósít."A hagyományoknak megfelelően az MTI ezúttal is irodát működtet az olimpia sajtóközpontjában" - mondta el Szántó András szakmai alelnök.
"A hagyományoknak megfelelően az MTI ezúttal is irodát működtet az olimpia sajtóközpontjában" - mondta el Szántó András szakmai alelnök. A távirati iroda híreit és képeit négy újságíró, három fotós és egy informatikai munkatárs juttatja el a kínai fővárosból Budapestre, valamint az ő munkájukat segíti az MTI pekingi tudósítója is. Itthon 12 fős csapat dolgozik, három műszakban.
A Magyar Olimpiai Bizottsággal kötött megállapodásnak köszönhetően az MTI első kézből értesül a MOB-híreiről. A bőséges hír- és képkínálatot a helyszínen tevékenykedő kollégák gyors és szakszerű tudósításai és a partner hírügynökségek anyagai mellett a Kínai Nemzeti Hírügynökséggel (Hszinhua) - amelynek Magyarországon kizárólag az MTI-vel van szerződéses viszonya - kötött kontraktus is biztosítja.
Az MTI helyszínről tudósító csapata minden magyar szereplést kiemelt figyelemmel kísér, már a játékok kezdete előtt rengeteg háttéranyagot, statisztikát, programot bocsát az előfizetők rendelkezésére, beleértve az összes magyar induló portréját. Az alelnök hangsúlyozta, hogy az MTI előfizetői nemcsak első kézből, gyorsan kapják az olimpiai tudósításokat, hanem bizonyosak lehetnek abban, hogy jogtisztán tehetik közzé a képeket, híreket. Hozzáfűzte, a médiumok közös érdeke, hogy jogszerűen beszerzett híreket közöljenek, nem csak az olimpiához hasonló kiemelt események idején.
Szintén elsősorban a magyar szereplést szem előtt tartva az MTI egy fotóriportert és egy újságírót küld a Magyar Paralimpiai Bizottsággal együttműködve az ötkarikás játékok után két héttel kezdődő pekingi paralimpiára.
(MTI)
Másnak ugyanis nincs joga arra, hogy közvetítés jelleggel informálja közönségét: nagyjából a távirati iroda híreinek beolvasása (vagy súlyos liszenszdíjakért az m1 képanyagának használata, a rádió hanganyaga) marad, mint lehetőség. Az értékesítési feltételek között ugyanis világosan szerepel, hogy az olimpiáról tájékoztatni úgy nem lehet, hogy azok a követhetőséget lehetővé tegyék (tehát a sportújságírásban használatos összefoglalók: első félidő, tizedik perc: majdnem belerúg a labdába, aztán mégsem – nos, ilyesmire sem nagyon kell számítani). Ha valaki nem a tévé vagy rádió megközelítésére kíváncsi (még úgy is, hogy a friss Karinthy-gyűrűs Kovács András Péter legalább szórakoztató lesz: alapjáraton is az, ráadásul most ez is lesz a dolga), az nagy bajban van. Vagy két napos lemaradásban. Ennyi ideig ugyanis nem nagyon lehet információhoz jutni.

Helyesebben: a megfelelő jogokkal nem rendelkező újságírók csak a médiaközpontból adhatnak híreket, fél órával a sajtótájékoztatók után. Ami a mai, hírversenyre kihegyezett médiavilágban leküzdhetetlen előnyt biztosít a "királyi" médiumoknak. Ami persze valahol érthető:kapitalizmus van, az olimpiát sokan nézik, elvileg komoly reklámbevételeket biztosíthat a konstrukció. (Bár az Eb kapcsán már feszegették, hogy tulajdonképp ráfizetett a köztévé a közvetítésekre, és saját műsorait sem promotálta eléggé ahhoz, hogy hosszabb távon megtérüljön az erre szánt közpénz). Az már kellemetlenebb, hogy egyúttal minden más orgánumot elszigetelnek attól a lehetőségtől, hogy ne csak konzerveket használjon.

Természetesen csak a szerződött partnerek közvetíthetik a megnyitó- és a záróünnepséget és a versenyeket, de ennél érdekesebb kikötések is akadnak. Az olimpiai helyszíneken sem lehet például interjúkat csinálni – azt a Nyájas Olvasó felejtse el, hogy néhány örömteli szóban reagál kedvenc sajtóorgánumának az aktuális győztes. Sőt: 48 órán belül senki másnak nem nyilatkozhat az illetékes (legrosszabb esetben sportolószülők szerepelnek majd rengeteget a sajtóban: X úr gyermeke határtalanul örül az aranyéremnek, Y néni büszke csemetéjére, aki persze remélte, hogy jól szerepel, de ilyen erős mezőny mellett már azt is nagy eredménynek tartotta volna, hogy egyáltalán kijuthatott).

Ha Önök egy sportra szakosodott rádióadón követnék az eseményeket, szintén jobb, ha feladják a reményt: csak a rendes hírek között szerepelhetnek olimpiai eredmények, ezeket a híreket nem lehet különleges olimpiai hírként feltüntetni, és természetesen itt sem szabad közvetítésszerű beszámolót adni.

És persze, leginkább: nem szabad úgy trükközni a reklámokkal, hogy kevésbé figyelmes nézők/hallgatók fejében holmi összefüggés támadjon sporthír és reklámozott termék között. Ez érthető: a reklámbevételekre elsősorban a közmédia tart igényt.

Igen, de...

Ezzel igazából a nézőknek nincs is nagy gondjuk: megkapják, amit akarnak. Problémái csak a sajtóorgánumoknak adódhatnak, amennyiben ők is szeretnének tudósítani az eseményekről.

A konstrukcióba jogilag nem nagyon elehet belekötni, etikailag már adódhatnak vele problémák. Erről kérdeztük Eötvös Pált, a MUOSZ elnökét.

A helyzet szerinte sem nevezhető szerencsésnek, ugyanakkor a piacgazdaság logikájából fakadóan nehéz vele mit kezdeni. Az ehhez hasonló megoldások ugyanis egyre erősebb tendenciát jeleznek: egyrészt a műsorok és a reklámok, illetve a szponzoráció kérdéseit kellhet újragondolni, másrészt könnyen eljuthatunk oda, hogy legközelebb valamelyik kereskedelmi hálózat kerül olyan előnyös helyzetbe, hogy az szerzi meg a közvetítési jogokat. Ekkor viszont a közszolgálati csatornákról szorulhatnak ki a versenyek – ami szintén nemkívánatos eredmény lenne, hisz az olimpia mindenképp közérdeklődésre tarthat számot – korlátozni a hozzáférést semmiképp sem lenne szerencsés.

Más kérdés persze, hogy a piaci logika ezzel szembemegy: ha nem korlátlan jogokhoz lehetne hozzáférni, lényegesen olcsóbban kellene adni a jogokat – ez viszont a kisebb bevétel miatt nem érdeke a szervezőknek, a kisebb reklámbevétel miatt pedig a csatornáknak sem.

Úgyhogy a helyzet marad ilyen: Önök az olimpiáról csak a közszolgálati csatornákról, és az MTI egyenhíreiből értesülhetnek. Esetleg bővebben két nappal a mindenkori versenyek után (ha még emlékeznek majd az eredményekre).

Egy dolog vigasztalja Önöket: a jogokat közpénzből vették, úgyhogy Önök is fizettek érte. Internetes adással, HDTV-vel egyetemben.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Veriga
2008. július 16. 08:43
Az EB-t is jól közvetítették!
Az Olimpia is jó lesz!
Gyerekek őszintén ki a bánat kíváncsi a Retek tv vagy a TV2 palik féle kommentátoraira .....na de gyula!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását