2024. április 26. - Ervin

Az OGY szerint is ellenzéki párt az SZDSZ

Az Országgyűlés többsége szerint az SZDSZ ellenzéki párt, a parlament hétfői ülésén ugyanis leszavazták a Fidesz azon indítványát, amely elutasította volna az alkotmányügyi bizottság korábbi állásfoglalását ebben a kérdésben.
2009. június 8. hétfő 21:42 - HírExtra
A parlament 151 igen, 198 nem, 2 tartózkodással szavazta le a Fidesz indítványát, amely az alkotmányügyi bizottság azon állásfoglalását támadta meg, amely szeritn az SZDSZ ellenzéki képviselőcsoportnak tekintendő.

Csiha Judit, az alkotmányügyi bizottság szocialista elnöke a határozathozatal előtti vitában elmondta: a testület május 18-án azt a határozatot hozta, hogy az SZDSZ ellenzéki képviselőcsoportnak tekintendő. Az eseti állásfoglalás mellett egy általános érvényű állásfoglalást is hoztak erről - tette hozzá.

Az Alkotmánybíróság korábbi határozata alapján egyértelmű, hogy kizárólag objektív, külső és formális ismérveket lehet alkalmazni a kormánypárti-ellenzéki kérdésben. Az SZDSZ nem kötött koalíciós szerződést az MSZP-vel, és nem vesz részt a kormányban - indokolta a bizottság döntését Csiha Judit.

Répássy Róbert, a Fidesz politikusa kiemelte: egyrészt koalíciós szerződésnek tekinthető az a nyilatkozat, amelyet Bajnai Gordon még kormányfőjelöltként aláíratott az őt támogató képviselőkkel.

Másrészt a kormányzásban is ténylegesen részt vesz az SZDSZ: a miniszterelnök és a miniszterek személyét, valamint a kormány cselekvési programját is egyeztették a liberálisokkal a szocialisták. Folyamatos az egyeztetés a két képviselőcsoport között számos törvényjavaslatról. A regionális fejlesztési tanácsokban pedig továbbra is számos liberális politikus dolgozik a kormány és az egyes minisztériumok képviseletében - tette hozzá.

A bizottsági helyek és az időkeretes tárgyalások esetében is fontos, hogy az SZDSZ ellenzéki vagy kormánypártként vesz részt a parlament munkájában - emelte ki Répássy Róbert.

Rubovszky György KDNP-s politikus szerint az alkotmányügyi bizottság állásfoglalása zavart okozhat a politikai életben.Hankó Faragó Miklós liberális képviselő szerint az Alkotmánybíróság és az alkotmányügyi bizottság egyértelműen fogalmazott ebben a kérdésben. A Fidesz érvei nem állják meg a helyüket - tette hozzá.

A kormányban való részvételt a koalícióban való részvétel határozza meg, a politikai szándék és az érzelem nem bír jelentőséggel - mondta Hankó Faragó Miklós.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását