2024. április 29. - Péter

Növekszik a magyarság befolyása

A magyarság népesedési és társadalmi súlya növekszik a Kárpát-medencében - állapították meg a menekültekről és migrációról tartott konferencián, amelyet a református Erdélyi Gyülekezet budapesti központjában, a Reménység Szigetén rendeztek szombaton, a gyülekezetalapító, Németh Géza emlékére.
2009. június 6. szombat 21:43 - HírExtra
Az erdélyi magyarságénál mára már nagyobb az erdélyi románok elvándorlása, és a magyarok esetében visszavándorlás is tapasztalható, a romániai magyarság termékenységi mutatói pedig szinte azonosak a románokéval - mondta az MTI-nek Zalatnay István, a gyülekezet vezető lelkésze.

A vezető lelkész elmondta, hogy ma nagyjából annyi magyar él a Kárpát-medencében, mint az első világháború utáni békekötések idején. "Kellő állami támogatással jelentős pozitív változás hozható" - tette hozzá.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke, tiszteletbeli főgondnok előadásában arról beszélt, hogy állami támogatáspolitikával elejét kell venni annak a "kettős" elvándorlásnak, amely a Kárpát-medencéből Magyarországra, majd innen tovább folytatódik. Elő kell segíteni a visszavándorlást a tudósok, kutatók esetében is - tette hozzá.

A konferencián előadást tartott Szűrös Mátyás volt köztársasági elnök is.
Az emlékkonferencia zárásaként elfogadott Nyilatkozat szerint "hatalmas történelmi teljesítmény", hogy a XX. században megmaradtak a magyar kisebbségek, amikor Európában majdnem minden kisebbség megszűnt létezni.

Az erdélyi magyarság jövője érdekében pedig "népesedésközpontú nemzetpolitika érvényesítését" javasolja a Nyilatkozat, amely szerint szükséges, hogy "erőteljes, távlatilag normatív jellegű családtámogatási rendszer épüljön ki".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását