2024. április 19. - Emma

Kábítószer ellenes világnap

Az ENSZ-közgyűlés 1987. évi határozata alapján 1988 óta tartják június 26-án a Kábítószer-fogyasztás Elleni Küzdelem Nemzetközi Napját, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a kábítószer-fogyasztás veszélyeire, a drogkereskedelem elleni harc fontosságára.
2008. június 24. kedd 10:18 - Hírextra
Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) idei világnapi üzenete: A drog uralja az életed? A te életed, a te közösséged - nincs helye a drognak. Az ENSZ Közgyűlése 1998-ban döntött arról, hogy minden tagállam nemzeti kábítószer-ellenes programot dolgoz ki, s ezt 2003-ra működteti is. Célként azt tűzték ki, hogy 2008-ra az illegális kábítószer-fogyasztás világviszonylatban lehetőleg 50 százalékkal csökkenjen. Nemrégiben azonban az ENSZ felmérése azt állapította meg, hogy világszerte nőtt a droggal kapcsolatba került emberek száma, az akcióterv tehát kudarcba fulladt.

A világon mintegy 200 millió ember fogyaszt illegális kábítószereket. Európában a leggyakrabban használt kábítószer a kannabisz, de jelentősen növekszik a kokainhasználók köre is; kontinensünk ma már a második legnagyobb illegális kokainpiac. A drogfogyasztás problémája a fiatalabb korosztályokban a legsúlyosabb, de egyre aggasztóbb az idős korosztályban is, 2020-ra Európában akár megkettőződhet az érintettek száma az 55 éven felüliek körében.

Magyarország a kábítószer-kereskedelemben már nemcsak tranzit-, hanem célország is. A rendszerváltás után nőtt meg ugrásszerűen a drogfogyasztás, de mára stabilizálódott, sőt Budapesten csökkenés mutatható ki. A hazai kábítószer-fogyasztók leginkább kannabisz-származékokat és szintetikus party-drogokat használnak. A marihuána a legelterjedtebb kábítószer, de egyre kedveltebb módszer, hogy szabad felhasználású gyógyászati termékekből állítanak elő bódító hatású élvezeti cikket, mivel ezek nem szerepelnek a kábítószerek és az ezek előállítását elősegítő anyagok tiltólistáján.

A fiatalok egyre korábban próbálják ki a drogokat, a legveszélyeztetettebb csoport a középiskolás korosztály. Egy felmérés szerint a fiatalok ötöde veszélyeztetett a drogfogyasztást illetően. A tapasztalatok azt mutatják, hogy már a drog első kipróbálása veszélyes, hiszen hozzájárul a függőség kialakulásához.

A jelenlegi magyar drogszabályozás a kábítószerek minden formáját tiltja, ugyanakkor a segítségre szoruló kábítószer-fogyasztók védelmében fenntartja az elterelés intézményét: azoknak a fiataloknak, akik nem függő kábítószer-használók, nem kell rögtön büntető szankciókkal szembesülniük. Az illető kap még egy lehetőséget: egy hat hónapos szolgáltatásban (programban) való részvétellel kiválthatja a jogi következményeket.

Magyarországon a kábítószerrel összefüggő költségvetési kiadások körülbelül háromnegyedét a büntető igazságszolgáltatásban, egynegyedét pedig az egészségügyi és szociális ágazatban költik el. A droghelyzet kezelésére költségvetési pénzekből tavaly 1 milliárd 125 millió forintot fordítottak, az idei keret erre a célra 1 milliárd 84 milliárd forint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását