2024. május 11. - Ferenc

Nem fogadja a kormányfő a dalai lámát

Hollandiába érkezett szerdán a dalai láma, és az országban vitát váltott ki, hogy Jan Peter Balkenende kormányfő nem kívánja fogadni a tibeti buddhista vallási vezetőt.
2009. június 3. szerda 17:24 - HírExtra
A 73 éves Tenzin Gyaco - aki 1959 óta önkéntes száműzetésben Indiában él - immár ötödször jár Hollandiában, de ezúttal is hangsúlyozta, hogy látogatása nem politikai jellegű.

Megérkezése után tartott sajtótájékoztatóján nem kívánta ugyanakkor kommentálni azt az újságírói feltételezést, hogy a miniszterelnök azért nem találkozik vele, mert Kína a kétoldalú kapcsolatok romlásával fenyegette meg Hágát. Peking többször figyelmeztette a holland vezetést, hogy a láma vendégül látása súlyosan árthat a kétoldalú viszonynak.

Maxime Verhagen külügyminiszter egy templomban megbeszélést folytat ugyan a lámával, de a tárca már előre jelezte, hogy vallási vezetőként találkozik vele. A liberális De Volkskrant című újság ezzel kapcsolatban így fogalmazott: azzal, hogy a kabinet nem hajlandó fogadni őt, azt jelzi, hogy nem tekinti politikai vezetőnek.

Frans Timmermans, az európai ügyek minisztere viszont az Európai Unió közös fellépését sürgette a lámával kapcsolatban, annak elkerülése végett, hogy Kína kijátssza a tagállamokat egymás ellen.

A vallási vezető Hágában ellátogat a holland képviselőházba, csütörtökön pedig nyilvános előadást tart Amszterdamban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását