2024. május 4. - Mónika, Flórián

Egyre jobb helyzetben a Fidesz-KDNP

Nőtt a Fidesz-KDNP lista várható támogatottsága az európai parlamenti választásokra; a Fidesz-KDNP a 22 képviselői helyből 16, az MSZP 5, a Jobbik egy helyre számíthat a Századvég-Forsense májusi felmérése szerint, amelynek összegzését pénteken juttatták el az MTI-hez.
2009. május 29. péntek 14:07 - HírExtra
Az ezer ember megkérdezésével végzett közvélemény-kutatás alapján 33 és 39 százalék közötti részvétel várható a választáson. A listás szavazás számítási szabályait alkalmazó modell segítségével készült becslés alapján az SZDSZ és az MDF nem nyer mandátumot.

A felmérés szerint a megkérdezettek háromnegyede tartja fontosnak a választásokon való részvételt. A Fidesz támogatói között ez az arány magasabb (62 százalék), mint az MSZP szavazói között, akiknél ez az arány 44 százalékos.

Márciushoz képest 50-ről 76 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik tudják, hogy idén uniós választások lesznek, és a megkérdezettek 45 százaléka tudta megmondani pontosan, hogy mikor lesz a voksolás. A megkérdezettek 56 százaléka ígérte biztosra a részvételét a június 7-ei szavazáson.

A Forsense májusi adatfelvétele szerint az európai parlamenti választásokon a szavazópolgárok 37 százaléka támogatná a Fidesz-KDNP, míg 10 százalék az MSZP listáját. A közvélemény-kutatás szerint a két nagy párt között ugrásszerűen, 12-ről 27 százalékra nőtt a különbség. Az európai parlamenti választásokon biztosan részt vevő és EP pártlistát is választó csoporton belül a Fidesz-KDNP lista támogatottsága 72 százalék, az MSZP-é 16 százalék.

A kis pártok közül a Jobbikra 6, az MDF-re 3, az SZDSZ-re 2, a Lehet Más a Politika - Humanista Pártra (LMP-HP) és a Magyar Kommunista Munkáspártra (Munkáspártra) 1-1 százalék szavazna.

A májusi felmérésben azt is megkérdezték az emberektől, milyen pártok képviselőit látnák szívesen az Európai Parlamentben. A megkérdezettek több mint fele említette a Fideszt, egynegyedük az MDF-et és az MSZP-t. A Jobbikot a megkérdezettek 15, az SZDSZ-t 14 százaléka látná szívesen az Európai Parlamentben. Az LMP-HP-t a kérdezettek 9, az MCF - Roma Összefogás Pártot 6, a Munkáspártot 5 százalék említette.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását