2024. április 29. - Péter

Orbán és Csáky kiverte a biztosítékot

Robert Fico szlovák miniszterelnök magyarországi látogatása már egy ideje esedékes lenne, de az EP-kampányoló Orbán Viktor és Csáky Pál nacionalista beszéde jó ürügy arra, hogy mindezt magyarellenes felhanggal tegye meg.
2009. május 26. kedd 18:59 - Pásztor Balázs
Tájkép

Nacionalizmus
A nacionalizmus – mint politikai gondolkodásmód – a nemzeti együvé tartozást emeli ki, a közös értékeket, történelmet, kultúrát, nyelvet, amiben nincs jelen a nemzeti szélsőség (vagy ahogy másként nevezzük: sovinizmus) nemzetiségek, kisebbségek alapján osztályozó politikája. A nacionalizmus persze nem kisebbségbarát, azonban nem jelent eltorzult, beteges gondolkodást.
Igazán megszokhattuk volna, hogy kevés kivételtől eltekintve az EP választási kampányok a belpolitikáról szólnak - annak ellenére, hogy ahhoz vajmi kevés közük van. Nem kivétel ez alól Szlovákia sem, ahol a Magyar Koalíció Pártja (MKP) megpróbálja megtartani az eddigi két megszerzett képviselői helyét a Szlovákiának kijáró 17-ből. Emiatt összeállt az ottani magyar körökben kifejezetten népszerű Orbán Viktorral és pártjával - ami viszont kapóra jött a magyarellenességet eddig amúgy is politikai ütőkártyaként kezelő, szintén nacionalista Robert Ficó kormányfőnek.

Ám ahhoz, hogy megértsük a történetet, tisztáznunk kell Orbán Viktor Fidesz elnök Szlovákiában ismeretes, mítoszokkal övezett epikus alakját. Míg az ottani magyarok nagy része a haza igazi vezetőjének, határozott, magyarokat és a kettős állampolgárságot szívből-lélekből támogató, tiszteletre méltó politikusnak tarják, addig a szlovákok számára egy rettegett politikai hadisten.

A kialakult legendák szerint Orbán egy visszafogottan radikális, rettentő kemény, megfontolt, ízig-vérig nacionalista politikus, aki a magyar belpolitikában király, saját pártján belül pedig maga az isten: élet és halál ura. Tehát valaki olyan, akit halálos bűn nem komolyan venni, s ekképp céljai miatt veszélyezteti Szlovákia egységét.

Beszédek, bejelentések

Részlet a cikkből – a végszó
(...)Ez világos bizonyítéka annak, hogy a kisebbségi elit továbbra is tartja magát ahhoz a hibás taktikához, miszerint néhány ezer magyar szavazat esetleg egy magyar képviselő többet jelent, mint a szövetségesek megszerzése szlovák oldalon. Az MKP továbbra sem érti azt, hogyha valamit el akar érni az itteni magyarok számára, azt nem Brüsszeltől vagy Budapesttől fogja megkapni. Azt csak Szlovákiában tudja megszerezni, s csak azzal, hogy követelései igazáról megfelelő számú szlovákot is meggyőz. Egyelőre azonban mindent megtesz annak érdekében, hogy elrettentse őket.(Sme-felvidék.ma)
Szombaton Esztergomban az MKP és Fidesz megtartotta közös EP választási kampányrendezvényét, ahol a nacionalista retorikára élezve hangzottak el a szavazásra buzdító beszédek. A szavazás nagyon is fontos az MKP számára, hisz a szavazati hajlandóság csökkent a szlovákiai magyarokban - bár még mindig nagyobb, mint a szlovákiai átlag -, így minden szavazat kell ahhoz, hogy megtarthassák az eddigi két helyüket.

Ráadásul a korábban három kisebb, különböző politikai ideológiájú pártból etnikai alapon összeállt MKP-ban ismét kirobbant a belháború. Egy vitatott elnökválasztás miatt három prominens alak is kvázi-kivált, és csak saját politikai platform nyitása esetén jönnének vissza, amit viszont Duray Miklós, az MKP stratégiai alelnöke kerek perec elutasított. A vitát valószínűleg csak az őszi pártkongresszuson zárják majd le.

Minden esetre a két pártvezér - Orbán mellett Csáky Pál MKP elnök - szavai több helyen kiverték a biztosítékot. Az Sme nevű, egyik legnagyobb szlovák napilap politikai gettósodásról, populizmusról és hibás politizálásról jegyzetel, Fico pedig ismét felmutatja a magyar kártyát, és besöpör pár ezer szavazatot. Ugyanis a futballbotrány óta már esedékes lenne egy komolyabb szlovák-magyar párbeszéd, de ezt az előző, erőtlen külügyminiszter, Göncz Kinga nem tudta végrehajtani. Azonban az új reménység, Balázs Péter útja során megtette ezt, és elhívta hazánkba Robert Ficot - aki az Orbán-beszédet remek ál-indoknak találta a látogatásra.

"Nem fogadhatjuk el, hogy a Szlovákiában megválasztott képviselőknek bárki is meghatározza, kit képviseljenek. Diplomáciai úton tiltakozni fogunk ez ellen, mert ezt a Szlovák Köztársaság és annak területi egysége durva veszélyeztetésének tartjuk" - szólt Robert Fico hétfői sajtóértekezletén.

Szerinte Orbán és Csáky a Kárpát-medencét egy képzeletbeli területi egység, egy fiktív állam szintjére emelte, ahol az a cél, hogy onnan minél több magyar jusson be az EP-be. Ez szerinte teljesen abszurd, és veszélyezteti Szlovákia egységét, így ez ellen lépni kell - eljön hát Magyarországra, hogy tiltakozzon a képzelt elképzelés ellen.

Bagoly mondja...


Az egy dolog, hogy a látogatás bejelentésének effajta kommunikációja akkora populista, szavazathajhász fogás, ami szintén kiverheti egyes embereknél a biztosítékot, de nekünk ezen nem szabad annyira felhúzni magunkat, hisz a magyar politikától sem idegen a hasonló kommunikáció. Azonban fél évet visszanézve igen is van min feldühödnünk.

Nyilván mindenki emlékszik még Jan Slota vállalhatatlan magyarellenes kirohanásaira, amikhez Fico általában csak asszisztált, de néha hozzá is fűzött ezt-azt - igaz jóval visszafogottabb stílusban. Ha ezt összehasonlítjuk Orbán és Csáky beszédével, vagy akár Fico víziójával, akkor rájöhetünk, hogy magyarjaink nagyon-nagyon enyhén fogalmaztak a szlovákokhoz képest.

Tehát, ha ő ezért idejön tiltakozó diplomáciai látogatásra, akkor mi - egyenesen arányosan - tiltakozólag magyar lobogókkal teríthetnénk be Szlovákiát (az már más kérdés, hogy ehhez a katonai potencia nagyon is hiányzik).

Tehát a szlovákiai, busa fejű Fico-bagolynak ki kéne húznia a saját szeméből a közelmúlt jegenyefáját, mielőtt az Orbán-veréb szemében keresi huhogva a szálkát.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását