2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Mihez kezdünk Szlovákiával?

Messze nem nevezhető felhőtlennek a magyar-szlovák viszony. Balázs Péter külügyminiszter szerdán Pozsonyba látogat, hogy a fagyos hangulaton enyhíteni tudjon. De mekkora esélye van erre?
2009. május 12. kedd 18:59 - Pénzes Dávid
A magyar-szlovák viszony a Dunaszerdahelyen történt brutális rendőri akció után mélyrepülésbe kezdett. A politikai adok-kapok, és a focimeccsen történt események tisztázatlansága miatt pattanásig feszült a helyzet a két ország közt. És sajnos nem csak politikai, de ami sokkal veszélyesebb, társadalmi szinten is.

Nagy füst, kicsi láng

Történelmi esély
Most történelmi esély van arra, hogy Magyarország és Szlovákia kibéküljön egymással - hangsúlyozta kedden az MTI-nek adott nyilatkozatában Balázs Péter külügyminiszter, aki szerdán Pozsonyban tárgyal Miroslav Lajcákkal, szlovák hivatali partnerével. "Nem számítok arra, hogy a szlovák fél bármit is elhallgatna azokból a problémákból, amelyek az elmúlt időben a nyilvánosság előtt is az asztalra kerültek" - mondta Balázs Péter, hozzátéve, hogy ő a maga részéről szintén meg fog említeni minden felmerült kérdést.
A Gyurcsány-kormány tett ugyan egy-két kísérletet a békülés felé, de a sokak szerint kiváló politikusi képességekkel rendelkező ex-miniszterelnök sem tudott valódi eredményeket elérni, sőt szlovák kollegájával, Robert Ficoval tartott közös sajtótájékoztatón kifejezetten kemény hangnemet ütött meg. Ez sem mozdította előrébb a jó viszonyt.

Azóta azonban mintha semmi sem történne a két ország közt. Jegeltük a kapcsolatot, mintha csak arra várnánk, hogy az idő – mint legjobb oldószer – megoldja a problémákat. Igaz, ehhez hozzá kell tenni, hogy Magyarország az elmúlt húsz év legsúlyosabb politikai válságát élte át (és sokak szerint éli még a mai napig).

Gyurcsány bukása, a kormány bukását is jelentette. Göncz Kinga, aki mint külügyminiszter nem sokat tett le a két ország barátságának amúgy is igen szűkre méretezett asztalára, szintén távozott. Kevesen könnyezték meg, igaz az ő bukása sem egyértelmű, hiszen eredménytelensége ellenére az MSZP EP-listáját vezetheti.

Az új ember nagy feladata

Utódja hatalmas elvárásokkal nézhetett szembe. Balázs Péter - aki még az ellenzék szerint is szakmailag teljesen elfogadható tárcavezető - szerdán Szlovákiába látogat, hogy a felmelegítse a hibernált viszonyt. Úgy tűnik, nem volt véletlen az előzetesen megajánlott bizalom, hiszen az új miniszter jó taktikai érzékkel adott interjút az Új Szó szlovákiai magyar napilap keddi számában.

Itt Balázs Péter kifejti, vannak megoldandó problémák, de vannak esélyek is. Bizonyos dolgok zavarják a kapcsolatokat, ezek közt ott van például az államnyelvtörvény illetve a magyar nyelv használatával kapcsolatos visszásságok. Világossá tette, amíg ezek nincsenek megoldva, addig nehéz teljes erőből belefogni az építkezésbe.

A radikálisabban gondolkodók erre azt mondhatnák, hogy nem elég erőteljes és határozott a magyar tárcavezető, a cinikusabbak pedig azt, hogy szavai rendkívül diplomatikusak. Pedig kérem, éppen ez a lényeg! Hiszen diplomáciánk vezetője milyen legyen, ha nem diplomatikus? Balázs Péterről pedig sok mindent lehet mondani, de hogy nem lenne határozott, azt biztosan nem.

Mindenkit a tettei minősítenek

Nehéz tehát előre bizonyítványt kiállítani Balázs Péter szlovákiai útjáról. És az is biztos, hogy egyetlen találkozó nem sokat jelent a diplomáciában, főként nem magyar-szlovák viszonylatban. Reménykeltő viszont, hogy Balázs nem csupán üldögél a bársonyszékben, hanem láthatóan komolyan is veszi a feladatát. Ugyan elméletben csak egy éve van, hogy bizonyítson, ám ez alatt elindíthat olyan folyamatokat, amik jó felé terelik északi szomszédunkkal való kapcsolatunkat.

Dunaszerdahely és Fico

Előzetesen Balázs Péter bejelentette, hogy a találkozón nem fogja megkerülni a Dunaszerdahelyen történteket. Mint mondta, „nem jó nyitott ügyeket magunkkal hurcolni, emlékeztetni fogom őket arra, hogy ez lezáratlan probléma". Hogy az emlékeztetés majd mire lesz elég, még nem tudjuk, de reméljük Balázs Péter tudja mit csinál.

A találkozó lényeges célja, hogy előkészítse Robert Fico látogatását Magyarországra. A szlovák kormányfő az utóbbi időben többször elrettentő példaként emlegette Magyarországot a gazdasági válság kapcsán - ez Balázs Péter szerint nem igazán barátságos gesztus. Ezzel ellentétben hazánk minden szomszédjára barátként tekint, ezért is kívánja meghívni Ficot.

A szlovák oldal

A magyar diplomácia célja nemesek, ám beteljesülésükhöz megfelelő fogadókészségre van szükség. Ehhez pedig tisztában kell lennünk azzal, hogy Szlovákiában Trianon óta minden bel- és külpolitikai kérdés magyar-szlovák viszonylatban is felmerül. Így tehát Balázs Péternek hiába vannak megfelelő diplomáciai képességei, ha a szlovák belpolitika úgy alakul, megint rajtunk fogják elverni a port, és rajtunk fogják köszörülni a nyelvüket.

Pozitív fejlemény ugyanakkor, hogy Ivan Gasparovic, szlovák elnök szerint elfogadhatatlan a további sérelmi politizálás, mert – mint a Népszabadságnak kedden nyilatkozta – jószomszédságra és együttműködésre vagyunk ítélve. Ha ezt a gondolatot tartaná szem előtt Robert Fico és kabinetjének valamint pártjának minden tagja, villámgyorsasággal lehetne eredményeket felmutatni. De addig bíznunk kell az új külügyminiszterben…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását