2024. március 29. - Auguszta

Bepusztul az egészségügy?

Az egészségügy GDP-arányos részesedése 0,9 százalékkal csökkent a konvergenciaprogram következtében.
2009. május 25. hétfő 16:45 - HírExtra
A Veszprém Megyei Kórház főigazgatója a Népszabadság hétfői számában úgy nyilatkozott, hogy nem lehet annyi kórházat fenntartani, mint jelenleg. A kórházszövetség leendő elnökeként az MTI-nek elmondta, be kell látni: a jelenlegi finanszírozás nem teszi lehetővé, hogy változatlan minőségben nyújtanak ellátást a kórházak.

"Nem kórházbezárásról beszélünk" - mondta, az ellátórendszer racionalizálását kell megoldani. Ez nem azt jelenti, hogy "rögtön kulcsra kell zárni a kórházakat", hanem azt, hogy egyes kórházakban nem lesz aktív gyógyító tevékenység, de például erősebb, hatékonyabb krónikus ellátás vagy rehabilitáció.

"A struktúraátalakítás nem automatikus kórházbezárást jelent (...) minden intézménynek meg kell találni az új ellátórendszerben a feladatát, ami jelentheti azt is, hogy nincs feladata" - mondta el, hozzátéve, "ott, ahol nincsenek meg a valódi szükségletek és nincsenek rendelkezésre álló eszközök és erőforrások, (...) a kórház nem működhet" - jelentette ki.

A Magyar Kórházszövetség nem a struktúraátalakítás ellen volt, hanem annak kivitelezését kritizálta az elmúlt időszakban - tette hozzá Rácz Jenő.

Elmondta, jelenleg 128 kórház tagja a kórházszövetségnek Magyarországon; 10-20 kórházzal kevesebbre van ma pénz, eszköz és ember. Az átalakítást csak rendszerben lehet működtetni, nem elég csak a kórházi struktúrához hozzányúlni, össze kell hangolni a háziorvosi, a járóbeteg-ellátást, a rehabilitációt és a mentést - mutatott rá.

A humán erőforrásról szólva a kórházigazgató elmondta, mostanra már szinte minden orvosszakma hiányszakmának minősül. "Lehet olyan ábrándunk, hogy a 128 kórházban valamennyi területen biztosítjuk a minimumfeltételeket, de nincs ennyi szakdolgozó és orvos" - tette hozzá.

Rácz Jenő szerint őszintén kell beszélni az emberekkel és meg kell értetni velük, hogy miért kell egy adott megyében, városban megváltoztatni az ellátás szerkezetét. Veszprém megyében sikerült megértetni az ott élőkkel a változtatások szükségszerűségét - mondta.

Az egészségügy bárhol a világon bármennyi pénzt el tud költeni, de szükségesek a költségvetési korlátok, "sok apró intézményre nincs szükség akkor, ha ott egyébként nem tudják meggyógyítani a beteget".

Improvizációnak nincs helye, tudatosan kell az reformokhoz hozzányúlni, az ilyen átalakításokat közép- és hosszú távra kell tervezni, az egészségügyben egy átalakítás tíz években számolható - fejtette ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását