2024. május 17. - Paszkál

MSZP: kevesebb pénzt segélyre

Az MSZP szerint csökkenteni kell a segélyezésre fordított pénzt és növelni a közmunkára és a munkahelymegtartásra szánt forrásokat - mondta Gúr Nándor szocialista országgyűlési képviselő vasárnap az MTI-nek.
2009. május 24. vasárnap 16:10 - HírExtra
A Fidesz szerint a közfoglalkoztatás helyett inkább a vállalkozások munkahelymegtartását kellene támogatni.

"A cél az, hogy a segélyezésre költött források, a passzív pénzek felhasználása szűküljön, hogy minél több forrást az aktivitás irányába lehessen fordítani" - közölte Gúr Nándor. A politikus hozzátette: ez nem a források összességének szűkítését jelenti, hanem a pénzek átrendezését.

Arra a kérdésre, hogy milyen arányban kellene átcsoportosítani a forrásokat, a politikus azt mondta: erre a kérdésre nem lehet pontos választ adni. A kormány idén mintegy százmilliárd forintot használ fel a munkahelyteremtésre és munkahelymegőrzésre - mondta.

Gúr Nándor szerint az a cél, hogy ne nőjön a segélyezettek száma, hanem az emberek az úgynevezett elsődleges vagy a másodlagos munkaerőpiacon legyenek jelen.
Az MSZP szándéka ugyanakkor az, hogy befogadó rendszert működtessen az állam, amely legalább az alapvető biztonságot megadja az embereknek. Épp ezért nem baj, ha sokan vannak az ellátórendszerben, hiszen az a jó, ha a rendszer befogadó és nem kitaszító. Akik ugyanis benne vannak az ellátórendszerben, azok egy lépéssel közelebb vannak a munkaerőpiachoz - tette hozzá.

Gúr Nándor arról is beszélt, hogy az elmúlt hét évben minden egyes esztendőben több volt a foglalkoztatottak száma Magyarországon, mint 1998-2002 között.
A szocialista politikus azt követően nyilatkozott az MTI-nek, hogy a fideszes Czomba Sándor vasárnap arról beszélt, pártja számára elfogadhatatlan az a gyakorlat, amit a kormány a munkaerőpiacon folytat.

Jelenleg a kormány inkább a közfoglalkoztatásra ad pénzt, ahelyett, hogy a termelő szférában a vállalkozásoknál támogatná a munkahelyek megtartását - mondta Czomba Sándor sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: ez a gyakorlat eltorzítja a munkaerőpiacot, hiszen az emberek nem lesznek érdekeltek abban, hogy az elsődleges munkaerőpiacon próbáljanak elhelyezkedni.
"Nagyon veszélyes folyamat, amit most érzékelünk" - közölte a politikus. Hozzátette: már lehet olyan híreket hallani, hogy az emberek az elsődleges munkaerőpiac helyett inkább a közfoglalkoztatást választják, mert az jobban megéri számukra.

Czomba Sándor kijelentette: azért elhibázott a mostani gyakorlat, mert az államnak a munkahelyek megtartása kevesebbe kerül, mint a munkanélküliek finanszírozása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását