2024. május 3. - Tímea, Irma

"Akasztani helyes dolog..."

Az 1919. május 31-i tamási ellenforradalomról és az azt követő megtorlásról szól K. Németh András paksi régész-múzeológus legújabb munkája; a könyvet a szombati bemutatón Ablonczy Balázs történész ajánlotta a közönség figyelmébe.
2009. május 24. vasárnap 16:17 - HírExtra
A szerzői kiadásban napvilágot látott Ellenforradalom és vörösterror - Tamási 1919 című kötet 55 oldalon tárgyalja a rendszerváltás óta összefoglalóan fel nem dolgozott tamási eseményeket.

A könyv szerint a tamási módos parasztok és iparosok felkelésének egy vörösőr, a harcoknak három felkelő esett áldozatul, négy felkelőt pedig rögtönítélő bíróság ítélt halálra. Őket június 1-én agyonlőtték, illetve felakasztották. Tolna megyében ekkor szabtak ki először halálos ítéletet a proletárdiktatúra idején.

A muzeológus utal a felkelést leverő dombóvári fegyelmi szakasz tagjainak visszaemlékezéseire, miszerint Kun Béla azt táviratozta, hogy "tartózkodjanak mindenféle erőszakoskodástól". A küldeményt azonban a távírászok megsemmisítették, mert nem értettek egyet vele, így az ítéletet a székesfehérvári Fabik-csoport három tagja végrehajtotta. A szerző leírja, hogy az egyik áldozat, Hörich Imre alatt elszakadt a kötél, de a tömeg morajlása ellenére még egyszer felakasztották.

A kötet egyik mottója Molnár Györgyöt, a dombóvári direktórium elnökét idézi, aki azt mondta: "Kérem, elvtársaim, akasztani helyes dolog, de csak akkor, amikor szükség van rá."

K. Németh András munkája a kronológia mellett tartalmazza a felkelésben részt vevők és a dombóvári fegyelmi szakasz tagjainak névsorát is.

A muzeológus a bemutatón azt mondta, tisztában van vele, hogy "hangyabolyba nyúlt", hiszen könyve vitákat válthat ki. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az eseményeket dokumentálva, 250 lábjegyzettel ellátva dolgozta fel. Hozzátette: a megyei források meglehetősen foghíjasak, és érdekes módon a két világháború közötti történettudomány sem foglalkozott sokat a proletárdiktatúra elleni tamási felkeléssel.

A korábban a tolnai honvédsírokról publikáló szerző kötetét közli a Kommentár című folyóirat internetes oldala is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását