2024. május 26. - Fülöp, Evelin

Nagy veszélyben Európában

A hüllők ötöde és a kétéltűek közel negyede tekinthető veszélyeztetett fajnak az európai földrészen - áll a Természetvédelmi Világszövetségnek (IUCN) tanulmányában, amelyet pénteken, a Biodiverzitás Napja alkalmából tettek közzé.
2009. május 22. péntek 18:50 - HírExtra
A tanulmány szerint a kétéltűfajok 59 százaléka és a hüllőfajok 42 százaléka csökkenő számú, vagyis sokkal rosszabb helyzetben vannak, mint a 15 százalékban ritkuló emlősök vagy a 13 százalékban csökkenő számú madarak.

A kétéltűek 23 százaléka és a hüllők 21 százaléka annyira súlyos helyzetben van, hogy az európai Vörös Listán veszélyeztetett fajként szerepel - hangsúlyozta a svájci székhelyű természetvédő szervezet.

"Dél-Európa különösen gazdag kétéltűekben, de az éghajlatváltozás és egyéb körülmények súlyosan fenyegetik édesvízi élőhelyeiket" - magyarázta az Európai Unió megbízásából készített tanulmány társszerzője, Helen Temple szakértő.

Az emberi lakosság számának növekedése, a mezőgazdaság intenzívebbé válása, az ellenőrizetlen városiasodás és a szennyezés tönkreteszi Európában az állatok természetes élőhelyeit.

Európában 251 hüllő- és 85 kétéltűfaj él, közülük sok sehol máshol a világon nem fordul elő.

Hat hüllőfaj - köztük a kanári foltos gyík - helyzete kritikus, ami azt jelenti, különösen nagy annak a veszélye, hogy kivesznek a vadon élő állatok sorából.

A kétéltűek közül - ide tartoznak a békák, a varangyok, a szalamandrák és a gőték - egy unka- és egy szalamandrafaj van hasonlóan válságos helyzetben. Öt másik faj - különösen a sárga hasú unka - van veszélyben és tizenegy fajt tartanak sebezhetőnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását