2024. április 19. - Emma

A klímaváltozás pusztító következményekkel jár az egészségre

A klímaváltozás feltehetően pusztító következményekkel jár majd az emberek egészségére, tovább súlyosbítva az átfogó gazdasági hatásokat - közölték kutatók pénteken, azonnali fellépést sürgetve a világ lakosságának védelmében.
2008. január 25. péntek 10:34 - Hírextra

"Amikor a klímaváltozás megakadályozása céljából nekikezdünk az üvegházhatású gázok kibocsátáscsökkentésének, egyúttal kezelnünk kell a jelenlegi klímaváltozással járó elkerülhetetlen egészségügyi kockázatokat is" - mutatott rá Tony McMichael ausztrál kutató, a British Medical Journal című folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője.

"A klímaváltozás káros körülményei megmutatkoznak minden népességen belül, de különösen a földrajzilag sebezhető és forrásokban szegény térségekben" - tette hozzá.

McMichael, az ausztráliai Járványügyi és Népegészségügyi Központ munkatársa szerint a bozóttüzek, aszályok, árvizek, valamint a klímaváltozásból eredő betegségek jóval nagyobb kockázatot jelentenek, mint a gazdasági hatások.

Nicholas Stern, a Világbank volt vezető közgazdásza szerint a klímaváltozás átalakulást hoz majd a fertőző betegségek viselkedésében, csökkenni fog az élelmiszertermelés, és csökkeni fog az emberek életszínvonala. Bár nem várható új betegségek megjelenése, hatással lesz sok meglévő kór gyakoriságára, lefolyására, 2080-ra 20-70 millióan többen élnek majd maláriás vidékeken.
A szegény országokban a hatások még súlyosabbak lesznek - mondják a kutatók, így Sharon Friel, az Ausztrál Nemzeti Egyetem, Tony Nyong, a nigériai Jos Egyetem és Carlos Corvalán, az Egészségügyi Világszervezet munkatársa.

"A fertőző betegségeket nem lehet stabilizálni ingadozó éghajlat, menekültáradatok és elszegényedés feltételei között" - mondta McMichael. "A szegénységet nem lehet megszüntetni, amíg a környezet romlása alultápláltságot, betegségeket és sebeket okoz."

McMichael szerint azonnali döntésre lenne szükség, hogy egészségügyi szakemberek is részt vegyenek a klímaváltozással kapcsolatos tervek kidolgozásában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását