2024. március 29. - Auguszta

Holnap már nem lehet jelentkezni külképviseleti szavazásra

Ma lejár a külképviseleti névjegyzékbe jelentkezés határideje; a külképviseleti névjegyzékbe azok a választójoggal rendelkező magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akik a június 7-ei európai parlamenti (EP) választáson nem tartózkodnak Magyarországon, de szavazni szeretnének. Eddig mintegy 3.400-an jelentkeztek a külképviseleti szavazásra az Országos Választási Iroda (OVI) tájékoztatása szerint.
2009. május 22. péntek 08:53 - HírExtra
A választás napján külföldön tartózkodó választópolgárok a Magyar Köztársaság nagykövetségein és főkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha a helyi jegyzőnél jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe.

Összesen száz magyar külképviseleten adhatják le a választópolgárok voksukat, így például Kenyában, Kazahsztánban, Japánban vagy éppen Mexikóban. Eddig 93 külképviseleten már biztosan tartanak szavazást, 7 külképviseleten azonban egyelőre nincs jelentkező.

A külképviseleti szavazás becsült költsége az OVI tájékoztatása szerint 100 millió forint.
A külképviseleti névjegyzékbe vételt május 22-én 16 óráig kérheti személyesen vagy meghatalmazottja útján a választópolgár a lakcíme szerinti helyi választási iroda vezetőjétől (a település jegyzőjétől). A kérelmet ajánlott levélben is be lehet nyújtani úgy, hogy az május 22-ig megérkezzen a helyi választási irodába.

A határidő jogvesztő, vagyis az után már senkit nem lehet felvenni a külképviseleti névjegyzékbe. Amikor valakit felvesznek a külképviseleti névjegyzékbe, akkor azzal egyidejűleg törlik a lakóhelye szerinti névjegyzékből, hogy ne szavazhasson két helyen.
Ha a kérelmező nem rendelkezik választójoggal, vagy ha a megadott adatok hiányosak, a jegyző elutasítja a felvételi kérelmet a külképviseleti névjegyzékbe.

Ez ellen a jegyzőnél lehet kifogást benyújtani, a kifogásról a jegyző a beérkezést követő napon dönt. Ha a jegyző a kifogásnak nem ad helyt, azt még aznap megküldi a helyi bíróságnak, amely három napon belül dönt a névjegyzék módosításáról, vagy a kifogás elutasításáról.

A választópolgár a külképviseleti névjegyzékbe történt felvételét követően meggondolhatja magát, így ha mégis

Magyarországon szeretne szavazni, ugyancsak május 22-ig kérheti, hogy töröljék a külképviseleti névjegyzékből és vegyék vissza a lakóhelye szerinti szavazókörbe. Lehetőség van arra is, hogy az a választópolgár, aki már jelentkezett a külképviseleti névjegyzékbe, megváltoztassa külföldi szavazásának helyszínét.

Az OVI internetes oldalára - a www.valasztas.hu címre - felkerült a külképviseletek címe és az ottani szavazás ideje is. A külképviseleteken általában június 7-én, helyi idő szerint 6 és 19 óra között lehet szavazni, kivéve az amerikai kontinenst, ahol egy nappal korábban, június 6-án szavazhatnak. A honlapon megtalálható a külképviseleti névjegyzékbe vételhez szükséges nyomtatvány is, elektronikusan kitölthető formátumban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását