2024. május 17. - Paszkál

A vegetáriánus főváros

Stílusosan a zöldségpiacon (és ilyen nevű téren) tartott fesztivállal ünnepelte a belgiumi Gent városa, hogy Európa vegetáriánus fővárosa lett, miután úgy döntött: minden csütörtökön igyekszik húsmentessé tenni a városban tartózkodók étrendjét.
2009. május 22. péntek 10:22 - HírExtra
A flamand főváros, a németalföldi városi csónakturizmus egyik legkedveltebb célpontja már eddig is egyedülálló mennyiségű, tizenhárom vegetáriánus étteremmel rendelkezett. A most megkezdett akció keretében a hét negyedik napján a hivatalokban, oktatási intézményekben és más, városi illetékességű intézetekben nem főznek húst.

A genti tisztviselők azt remélik, hogy példájukat az a réteg is követi, amelyre nincsen közvetlen ráhatásuk: a magáncégek, a helyi lakosság, de még a turisták is.

Eddig már két "veganapot" tartottak, mindkettő kedvező visszhangra talált. Az első rendezvényen tömegesen voltak jelen, számos megnyilatkozó városlakó azt mondta, hogy csatlakozik az akcióhoz, de máshonnan érkezők is szép számmal érdeklődtek a tervek iránt.

A lakosság mozgósítására a város 90 ezer olyan térképet nyomtatott, amely azt tudatja, hol vannak vegetáriánus éttermek. Természetesen minden más étteremben is kínálnak húsmentes ételt, és sokan már vállalták, hogy csütörtökön ezeket reklámozzák kiemelten.

Egy helyi vegetáriánus szervezet, az EVA egyik vezetője, Karlien De Temmerman szerint még ők sem számítottak arra, hogy az akciónak ekkora sikere lesz, és a városvezetés ilyen mértékben mozgósítani tudja az embereket. Méltatta azt is, hogy az ötletet ilyen rövid idő alatt sikerült megvalósítani: a kezdeményezésről ugyanis első ízben idén februárban esett szó.

A vegetáriánus ünnepen a zöldségekkel és gyümölcsökkel kapcsolatos játékokkal, zenével szórakoztatták a közönséget, de alkalom nyílt vegetáriánus ételek kóstolására és készítésének megismerésére is.

Színpadra lépett Jürgen Haeck belga ökölvívóbajnok, aki azt igyekezett bizonyítani, hogy élsportolóknak sem kötelező húst enniük a sikerhez. Fiatalok zöldségből készített fejfedővel sétálgattak, élő reklámként. Közel s távol információs brosúrákat osztogattak, de szóban is bárki hasznos étrendi tanácsokhoz juthatott.

Nyomós érvek

A szervezők szerint öt érv is szól a heti legalább egy vegetáriánus nap megrendezése mellett. Ezek egyike a környezetvédelem, mivel a Föld légkörét károsan melegítő üvegházhatásért - illetve a jelenséget okozó gázkibocsátásért - csaknem ötödrészben az állattartás a felelős. Zöldséget enni emellett hatékony eszköz az elhízás ellen, segít a húsállatok helytelen tartásának visszavetésében, és közösségépítő hatása is van.

A vegetarianizmus a szegénység csökkentésében is közrejátszhat, hiszen minden kiló marhahús mellőzése hét kilogramm gabona és 140 hektoliter víz megspórolását jelenti.
Voltak persze olyanok is, akik fanyalogtak az akció láttán.

Egyesek azt vetették az önkormányzat szemére, hogy nem vette figyelembe a várost jelentős részben lakó katolikusoknak azt a szokását, hogy pénteken nem esznek húst - így ők duplán húsmentes napra kényszerülnek, ráadásul gyermekeiknek pénteken húst kell fogyasztaniuk az iskolában.

Néhányan amellett érveltek, hogy a húsnak nélkülözhetetlenül fontos táplálkozási szerepe van, de még olyan kommentátor is akadt, aki szerint "ha jól belegondolunk, egy jó szelet marhahús is csupán feldolgozott fű".

A vegetáriánusok szervezetei már a jövőbe tekintenek. Máris megkezdték munkát annak érdekében, hogy "vega-Gent" példáját más városok, így például Brüsszel is kövessék. Szeretnék idővel külföldre is vinni az akciót.

Jelen volt a vegetáriánus ünnepen egy, a Benelux-államokban még úttörőnek számító terméket, a húsmentes kutya- és macskaeledelt népszerűsíteni próbáló kereskedő, Wim Coenen is. Ő úgy nyilatkozott: szakítani kell végre azzal az egyoldalú eljárással, hogy miközben etikai vagy környezetvédelmi megfontolásból egyre több ember vegetárius életmódra tér át, háziállataikat még rendszeresen hússal etetik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását