2024. május 7. - Gizella

Aktuális: házasodni akarunk

Európában a magyarok tekintik leginkább egyik életcéljuknak a házasságot, és az egész világon Magyarországon értenek egyet a legtöbben azzal, hogy a kisgyerekes anyáknak nem kellene dolgozniuk.
2007. február 14. szerda 12:28 - Hírextra

Három magyar megkérdezett felnőtt közül ketten egyik életcéljuknak tekintik a házasságot, miközben az európai átlag 46 százalék - olvasható a felmérésben. "A házasság egész életre szól," - tartja a magyarok szintén kétharmada, megint csak az átlagnál nagyobb arányban.

Amíg Európában meglehetősen elterjedt az a felfogás, hogy a stabil, hosszú távú párkapcsolat egyenértékű egy házassággal, addig ez a legkevésbé jellemző Magyarországon. A megkérdezett európaiak 77 százaléka számára szinte mindegy, hogy párkapcsolatuk kerete házasság-e, itthon viszont kiugróan kevesen gondolkodnak így, mindössze 51 százalék - derül ki a kutatásból.

Gyereket esküvő után a többség minden országban akar - Magyarországon is, ahol a megkérdezettek 81 százaléka válaszolt így. Azzal az állítással, hogy a házasságban élő szülők gyermekei boldogabban és nagyobb biztonságban nőnek fel, mint az elváltaké, a magyarok 65 százaléka ért egyet, ami megfelel az európai átlagnak. Itt a lengyelek a listavezetők 88 százalékkal, míg a finneknél és a spanyoloknál csak 54 százalék osztja ezt a felfogást.

Közép-Kelet-Európában a legelterjedtebb az a felfogás, hogy a kisgyermekes anyák ne dolgozzanak. A megkérdezett európaiak 30 százaléka, míg a magyarok 61 százaléka gondolkodik így. Ezzel a mutatóval egyébként világelső Magyarország - derül ki a Nielsen közleményéből. A másik véglet: a négy skandináv országban a válaszadók 79-88 százaléka szerint nyugodtan dolgozhatnak a családanyák.

Gyerekvállalási szándékban a görögök, baltiak, lengyelek, norvégok, törökök, olaszok és franciák állnak az élen 86-94 százalék közötti arányokkal, a magyarok kissé elmaradnak a 81 százalékukkal - olvasható a Nielsen felmérésében.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását