2024. április 26. - Ervin

Túltelített temető - kegyetlen kegyelet

Korlátlan a halottak ideje és ez különösen előnyös Arlington amerikai nemzeti temetőben, ahol olyan sok embert temetnek el, hogy a hátramaradottak számára egyre nehezebb időpontot kapni.
2007. november 25. vasárnap 11:57 - Hírextra
Naponta akár harminc temetkezés is lehet. A temetőigazgatóság körültekintő tervezése ellenére is megeshet, hogy a hozzátartozók hallják az egy tucatnyi sírral távolabb folyó másik temetkezésen eldördülő sortüzet. Már most elterveznek jövő évi urnatemetéseket. Sokak számára azonban megéri a hosszú várakozást az a tudat, hogy drága halottjuk Arlingtonban nyugodhat.

Arlington a világ leghíresebb temetője - legalábbis 1963 óta, amikor a meggyilkolt John F. Kennedy (1917-1963) amerikai elnököt ott végső nyugalomra helyezték. Azóta több mint 300 ezer ember földi maradványai kerültek a Washington kapui előtt festői környezetben fekvő temetőbe. Katonák, akiket aktív szolgálati idejük alatt ragadott el a halál, veteránok, háborúk hősi halottai, elnökök, legfelsőbb bírák, miniszterek, akik katonák is voltak, házastársak és kiskorú gyermekek. Évente átlagosan hatezer sírral gyarapszik a temető és csak az elmúlt 12 hónapban kis híján 6800 temetkezés volt.

A temetések száma pedig állandóan növekszik, mert egyre több - naponta mintegy ezer - második világháborús veterán hal meg. Hárommilliónál többen még életben vannak. Ehhez jönnek az iraki és az afganisztáni háborúban elesettek, akik közül eddig több mint négyszázat temettek el Arlingtonban.

Nem csoda, hogy ott és a mintegy 120 másik amerikai nemzeti temetőben mind kevesebb a hely. Problémát jelent úgy megszervezni a nagyszámú temetkezést, hogy az egyik szertartás ne zavarja a másikat. Ezért az 1864-ben alapított és a hadsereg által működtetett temetőt az 1960-as évek óta először kibővítik. Jelenleg jó 240 hektárnyi a területe, az igazgatósági épületeket és a történelmi Arlington-házat is beleszámítva.

Az Arlington-villában élt egykor Robert Edward Lee (1807-1870) tábornok, az amerikai polgárháborúban (1861-1865) a déli államok hadseregének főparancsnoka feleségével, Mary Anna Custis Lee asszonnyal, aki leszármazottja volt Martha Washingtonnak, az Egyesült Államok első elnöke, George Washington (1752-1799) feleségének. A temető területe több hektárral növekszik a kibővítés által.

Az eddig kihasználatlan területek megnyitásával együtt jövőre mintegy 40 ezer sírhely és kereken 30 ezer urna számára lesz hely Arlingtonban. További bővítést is előirányoznak, ami lehetővé fogja tenni a temető működtetését legalább 2060-ig. "Nem akarjuk bezárni. Arlington valóban hazánk nemzeti temetője" - mondta John Metzler, a temető főigazgatója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását