2024. június 1. - Tünde

Ötpári lesz a Családi Csomagról?

Az MDF ötpárti egyeztetést kezdeményez "Családi Csomagjáról", melyben többek közt az ajándékozási illeték részleges eltörlése is szerepel - mondta Bokros Lajos, az MDF EP-listavezetője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
2009. május 21. csütörtök 12:13 - HírExtra
Az MDF által kidolgozott családi csomag az ajándékozási illeték részleges eltörlését, a részmunkaidős foglalkoztatásban a jogi hátrányok megszüntetését, a bérlakás program bevezetését, valamint a családi pótlék egész napos iskolára való átcsoportosítását tartalmazza - sorolta a listavezető.

A részletekre kitérve elmondta: a társadalmi igazságosság megteremtése érdekében az egyenesági leszármazottak esetében részlegesen el kell törölni az ajándékozási illetéket, mely szerinte nem jelent számottevő bevételt a költségvetésnek, de megterheli a családokat, és tisztességtelen manipulációkra kényszeríti a szülőket.

Hozzátette: az ingóságok esetében teljesen el kell törölni az ajándékozási illetéket, az ingatlanok esetében pedig 20 milliós értékhatárig kell azt eltörölni. A gépjárművek esetében szintén összeghatárt kell megállapítani, az MDF által javasolt értékhatár itt négymillió forint, az értékpapírok, üzletrészek esetében pedig 20 millió forint.

A volt pénzügyminiszter hangsúlyozta: az MDF szerint a részmunkaidős foglalkoztatás jelenlegi feltételei elsősorban a munkavállalóknak kedvezőtlenek. Hozzátette: arra kell törekedni, hogy a teljes és a részmunkaidős foglalkoztatás jogszabályi feltételeiben rejlő különbségek megszűnjenek.

Az EP-listavezető közölte: jelenleg a részmunkaidőben foglalkoztatottakat lényegesen könnyebb elbocsátani állásukból, mint a teljes munkaidőben foglalkoztatottakat.

Szólt a csomagban szereplő többlépéses bérlakás programról is. Úgy fogalmazott: az MDF ezen programja javíthat a középosztálybeli családok helyzetén. A részletekről szólva elmondta: az első lépés a bérlakás állomány növelése, úgy, hogy a tulajdonosokat ösztönözni kell arra, hogy üresen álló lakásaikat adják bérbe.

Hangsúlyozta: az MDF szerint a lakásbérbeadásból származó jövedelemre kivetett adót csökkenteni kellene 25 százalékról 15 százalékra, ezáltal csökkennének a bérlők terhei is, hiszen az intézkedés hatására csökkenhetnek a bérleti díjak is.

Pusztai Erzsébet, az MDF Népjóléti Kabinetjének vezetője ismertette a csomag negyedik pontját, mely az egész napos ingyenes iskola bevezetését javasolja a családi pótlék átcsoportosításával.

Mint kiemelte, biztosítani kell a gyerekek számára a magas színvonalú oktatás lehetőségét, ezért kell mindent megtenni azért, hogy az állami támogatás hozzájuk jusson el.

Az MDF-es politikus közölte: a családi pótlék összegét 14 éves korig az iskoláknak kell juttatni, hogy abból a gyerekek színvonalas oktatást, ingyen tankönyvet, ingyenes étkezést kaphassanak. Hozzátette: 14 éves kor után pedig akkor járna a családi pótlék, ha a gyerek továbbtanul.

Bokros Lajos ebben a témában azt hangsúlyozta: az esélyegyenlőség romlása az általános iskola felső tagozatában kezdődik. Hozzátette: az a baj Magyarországon, hogy iskola és iskola között óriási színvonalbeli különbség van.

Bokros Lajos kiemelte azt is: az MDF az egyetlen párt, mely reformprogrammal is rendelkezik.

Kérdésre válaszolva újból elmondta: véleménye szerint indokolt lenne az ingatlanadó bevezetése, mely komoly bevételi forrás lenne az önkormányzatoknak. Ha van ingatlanadó, akkor meg lehet szüntetni az építményadót, a kommunális adót, valamint az iparűzési adót - tette hozzá.

"Aki nem akarja az ingatlanadót bevezetni az implicite azt mondja, hogy maradjon fenn az a mai torz adórendszer, amelyik gátja a gazdasági növekedésnek és a fellendülésnek" - jelentette ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását