2024. május 5. - Györgyi

Kolontár: hétfőtöl bontják a házakat

Várhatóan hétfő reggel megkezdik annak a 23 kolontári lakóháznak a bontását, amely a két és fél héttel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa során megsérült vagy lakhatatlanná vált - tudta meg az MTI tudósítója a kármentési munka irányításában részt vevő dolgozóktól péntek kora reggel.
2010. október 22. péntek 10:17 - HírExtra
A Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara munkatársai a nap folyamán összesítik a lakóházak tételes értékbecslését, és a védelmi bizottság múlt vasárnap hozott döntése értelmében legkorábban hétfő reggel megkezdhetik az üresen álló házak bontását.

Az utakról a bontás megkezdéséig kézi erővel összegyűjtik és eltávolítják a vörösiszapot, majd markológépekkel megsemmisítik a házakat, utána a törmeléket egy arra kijelölt tározóba hordják.
Devecserben a péntek reggeli eligazításon kiosztották az aznapi kármentesítési feladatokat, és a kárhelyszín parancsnoki feladatait - a heti váltásra tekintettel - Kivágó Tamás polgári védelmi dandártábornok vette át Benkovics Zoltántól, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjétől.

A vörösiszap eltakarítására péntek reggel újabb önkéntesek érkeztek. A korábban kiadott parancs szerint vasárnapra végezni kell az iszapmentesítéssel.

Kolontáron eddig tíz házat semmisítettek meg a falut kettészelő védőgát építése miatt.
A katasztrófa során legnagyobb mértékben megsérült településrészen, a Kossuth és a Molnár utcában azért ítélték bontásra a vörösiszappal elöntött házakat, mert a lakók nem tudnak, illetve nem akarnak visszatérni egykori otthonukba.

A tragédia bekövetkezte után Orbán Viktor miniszterelnök - miután megtekintette a pusztítást - azt mondta: újjáépítésnek, helyreállításnak azon a területen nem látja értelmét, és mint fogalmazott, be kell keríteni örök mementóul.

Az ajkai zagytározóból október 4-én kora délután kizúdult mintegy 800 ezer köbméter vörösiszap következtében kilenc kolontári lakos vesztette életét, több tucatnyian pedig égési sérülést szenvedtek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását