2024. május 21. - Konstantin

Nemzeti kerekasztal jöhet létre

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája egy, az ifjúság ügyeivel foglalkozó nemzeti kerekasztal létrehozását kezdeményezi.
2009. május 16. szombat 15:19 - HírExtra
A kerekasztal a rendszerváltozás idején megismert modellt követné és az ifjúság ügyeivel foglalkozna. "Túllépnénk az oktatás keretein, de ez nem azt jelenti, hogy beleszólnánk például a nyugdíjakat érintő kérdésekbe" - ismertette elképzeléseiket a HÖOK elnöke.

Terveik szerint szigorúan pártsemleges testület jönne létre, amelyben szakemberek, a hallgatók, az egyetemek és esetleg a politikai erők képviselői kaphatnának helyet. A kerekasztal célja lenne, hogy "irányvonalat szabjon az ifjúsági kérdéseknek", és stabil koncepciót dolgozzon ki oktatási kérdésekben - mondta.

A HÖOK közgyűlésének napirendjeiről szólva elmondta: költségvetési kérdéseket, illetve a részben Magyar Bálint által kezdeményezett képviselői indítványt vitatják meg.
A minisztérium idén a válság miatt a HÖOK számára eddigi működési költségeiknek a 85 százalékát biztosítja, "a fennmaradó részt vagy igen, vagy nem. Utóbbi esetben ki kell gazdálkodnunk a kieső összeget, ennek módjáról is tanácskozunk ma" - fejtette ki.

Nem értenek egyet azzal sem, hogy az államilag finanszírozott félévek számát 12-ről 10-re csökkentsék. A döntéssel ugyanis a már megkezdett, de 10 félév alatt be nem fejezett tanulmányok abbahagyására kényszerítik azokat, akik nem tudják kifizetni a tandíjat. Ezáltal az adófizetők által addig finanszírozott tanulmányi idő is elvész - hívta fel a figyelmet.

Miskolczi Norbert a másik napirendi pontról elmondta: a részben Magyar Bálint által kezdeményezett képviselői indítvány az egyetemek hallgatói önkormányzatának (HÖK) választási struktúráját érintené; igazolni kellene a választások végeredményének hitelességét. Szerinte ez azért érthetetlen, mert eddig is csak igazolt, átlátható választási procedúrán lehetett tagszervezeteikbe képviselőket választani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását