2024. április 29. - Péter

KDNP: Ne közúton szállítsák a 4-es metró szemetét

A KDNP-s Rétvári Bence azt kéri a főpolgármestertől, hogy ne közúton, teherautókkal, hanem vízi szállítással vigyék el a 4-es metró alagútjából kitermelt földet a Gellért térről.
2009. május 15. péntek 15:20 - HírExtra
A KDNP-s politikus pénteki közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövő héttől kezdik el szállítani a Gellért térről a 4-es metró alagútjából kitermelt földet, és az előzetes tervek szerint óránként 9 megrakott teherautó halad majd végig a belbudai részen az egyik irányba, és ugyanennyi üresen vissza.

Rétvári Bence szerint a közúti földszállítás növelni fogja a dél-budai rész közlekedési zsúfoltságát, rontja a levegő minőségét, növeli a balesetveszélyt, tovább rontja az utak állapotát, a teherautók okozta rezgések pedig az épületekben, valamint a Műszaki Egyetem berendezéseiben is kárt okozhatnak.

A kereszténydemokrata politikus ezért arra kéri Demszky Gábor főpolgármestert, hogy vizsgáltassa felül a kivitelezőknek a talajszállítással kapcsolatos álláspontját, és adott esetben készítsenek új környezeti hatástanulmányt. Rétvári Bence emellett beadvánnyal fordul a jövő nemzedékek országgyűlési biztosához, hogy szintén vizsgálja meg a kérdést, és tegyen ajánlást az ügyben.


A képviselő szerint a vízi szállítás lenne a legkedvezőbb: olcsóbb lenne, nem növelné a város forgalmát, a légszennyezést és a balesetveszélyt. Mivel az előzetes elképzelés szerint a kitermelt föld egy része Gödre kerül, a vízi szállítás a kirakodási helyszín tekintetében is előnyös - teszi hozzá.

Rétvári Bence arra is felhívta a figyelmet, hogy Újbuda lakói évek óta szenvedik el a metró építésének kellemetlenségeit és veszélyeit. Folyamatos útlezárások, ápolatlan közterületek, zaj éjjel-nappal, porszennyezés, átszervezett tömegközlekedés, dugók és megrepedt házfalak - sorolta a kerületet hátrányosan érintő jelenségeket.

Ezért azt tartanák méltányosnak, ha a főváros vezetése arra törekedne, hogy lehetőleg a minimumra csökkentse az itt élőket érő hátrányokat és a környezetszennyezést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását