2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Veszélyben vannak a túlsúlyos gyerekek!

A túlsúlyos gyermekek, fiatalok száma drasztikusan növekszik, s ez ellen jelenleg semmit sem lehet tenni. A felesleges kilók miatt több betegségnek vannak kitéve, és tudósok megállapították, hogy a kövér gyerekek nagyobb százalékban lesznek allergiásak.
2009. május 16. szombat 17:29 - Kővári Adrienn
A túlsúly már népbetegségnek számít, szinte mindennel összefügg, legalábbis ráfogják az orvosok, kutatók. Abban azért van igazság, hogy a legtöbb betegség kapcsolódik más betegségekhez is, ráadásul a kövérség sok esetben tünetként jelenik meg. Ilyen lehet a depresszió, a cukorbetegség, vagy a rossz sav-bázis egyensúly.

Egyes brit tudósok viszont odáig merészkedtek, hogy kapcsolatot találtak a kövérség, és a globális felmelegedés között. Igazság van benne, de közel sem olyan drasztikus ez a probléma. A legújabb kutatások szerint a kövérség összefügg az allergiával is.

Kövér vagyok, ezért allergiás is

Amerikai kutatók kimutatták, hogy a kövér gyerekeknél sokkal nagyobb százalékban alakul ki ételallergia, mint soványabb társaiknál. A The Journak of Allergy and Clinical Immunology szaklapban jelent meg az a tanulmány, ami beszámolt erről a kutatásról. Az orvosok több mint négyezer, 2-19 éves gyermeket vizsgáltak meg. A nemzeti egészségügyi és élelmezési vizsgálatból kiderült, hogy az elhízott gyerekek a normál súlyú társaiknál 26 százalékkal nagyobb valószínűséggel lesznek allergiások, és 59 százalékkal nagyobb az esélyük, hogy ételallergiában fognak szenvedni.

Darryl Zeldin, az amerikai környezetvédelmi egészségügyi kutatóintézet igazgatóhelyettese elmondta, hogy hiába van összefüggés a kettő között, ez nem jelenti azt, hogy a kövérség okozza az allergiát. Ahhoz, hogy esetleg kiderüljön, hogy mégis szoros kapcsolat van közöttük további vizsgálatra lesz szükségük.

Cynthia M. Visness, a Rho Federal Systems Divison kutatója szerint fontos megérteni az allergiás megbetegedéseket és megakadályozni az elterjedésüket, hiszen már az elmúlt évtizedekben is jelentősen nőtt a túlsúlyos és allergiás gyermekek száma.

Sajnos a tudomány mai állása szerint nincs hatásos gyógyszer az allergiára, megelőzni nem lehet, és véglegesen gyógyítani sem. Léteznek olyan módszerek, amikkel lehet enyhíteni a tüneteket, de ennél többet nem lehet tenni.

Több figyelmet kérnek a kövér gyerekek

A kövérség és a betegségek közti összefüggés felfedezése pedig újabb motivációul szolgál ahhoz, hogy felvegyük a harcot a gyermekkori elhízás jelenségével - tette hozzá Linda Birnbaum, a kutatóintézet igazgatója.

Nemcsak a gyerekek körében növekszik drasztikusan a túlsúlyosok száma, hanem a felnőtteknél is. Még Amerikában minden második ember küzd súlyproblémákkal, addig nálunk minden ötödik ember, és a számuk egyre csak nő.

A túlsúlyos emberekkel rengetegen foglalkoznak: orvosok, kutatók, pszichiáterek. Egy fajta jelenségek ők a társadalomban, és folyamatosan gyarapszik a számuk. Könnyen megeshet, hogy sok betegség is, a túlsúly miatt alakulhat ki. Hiszen a kövér embereket jobban fenyegeti a szívroham veszélye, a végtag fájdalmak, vagy érrendszeri panaszok.

Mégsem ciki kövérnek lenni?


Érdekes, hogy hiába nem előnyös kövérnek lenni, mégis csak növekszik a számuk. Ráadásul jelenlegi társadalmunk a soványakat részesíti előnyben. A médiaszereplők legnagyobb része vékony, de a média is azt hirdeti, hogy csak így lehet sikeres, és népszerű az ember.

S mindezek ellenére folyamatosan növekszik a kövérek száma. Nemcsak esztétikailag rombolóak, hanem egészségtelen is ez az életmód.

A legnagyobb problémát a kövér gyerekek okozzák. Hiszen arról, hogy egy fiatal túlsúlyos lesz teljes mértékben a szülő tehet róla. Rossz példát mutatnak gyermekeiknek, az olyan szülő, aki hagyja elhízni gyermekét az felelőtlen. Egyrészt társai kiközösíthetik, később nehezebben fog érvényesülni a társadalomban, s ezzel a saját önértékelése is a nullával lesz egyenlő.

Másrészt rettenetesen egészségtelen, hiszen egy kövér gyermek nagyobb százalékban marad felnőttkorában is az. Mindenképp a szülőnek kell belátónak lennie, hiszen egy fiatal gyerek talán fel sem fogja, hogy valami baj van a testével, amin változtatni is lehetne. Neki nem fog eszébe jutnia orvoshoz fordulni, esetleg elkezdeni diétázni, és sportolni.

Ha mégis találnak valami összefüggést az allergia, és a gyermekkori elhízás között, az biztos, hogy jó hatással lenne a fiatalokra, talán belátnák végre, hogy mennyire egészségtelen életmódot folytatnak.

Soványan szép az élet(?)

Nem kell bedőlni ennek a közhelyes kijelentésnek. Az tény, hogy a média mindenhonnan ezt fújja, s valamilyen szinten be is épült ez a tudatunkba. Ennek ellenére nem kell teljesen elhinni. Sokkal jobb, ha megpróbálunk egészségesen élni.

Sajnos az is problémát okoz, hogy pontosan ki is számít kövérnek. Sokan szeretik ráfogni, hogy erős csontozatú a gyermek, vagy ha majd megnő, akkor a kilók is eltűnnek. Ha valaki önmagába tekint pontosan tudhatja, hogy ő vagy gyermeke túlsúlyos-e. Érdemes azért a testtömeg indexünket megmérni, amihez elég lesz a súlyunkat, és a magasságunkat tudnunk. Ha beírjuk az egyik internetes keresőbe, hogy testtömeg index, akkor rengeteg kalkulátort találhatunk, ami könnyen kiszámolja helyettünk. Ráadásul ott helyben rögtön megtekinthetjük, hogy a kapott érték jónak minősül-e, vagy sem.

A fentebb említett tanulmányból is kiderül, hogy a kövérség igenis képes betegségeket okozni. Bár még nem bólintottak rá a kutatók, hogy tényleg összefügg-e a kettő, de biztosak lehetünk benne, hogy van közöttük párhuzam.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását