2024. április 24. - György

A kövér emberek okozzák a globális felmelegedést?

Felhevítik a hőmérsékletet, majd belehalnak. Ugyanis tudósok szerint ők okozzák a felmelegedést, de közben tény, hogy a meleg idő akár halált is hozhat a túlsúlyos emberekre.
2009. május 12. kedd 14:00 - Kővári Adrienn
Tényleg nehezebb lenne a túlsúlyos emberek élete, mint a soványaké a meleg hónapokban? Ráadásul a kövérek saját halálukat idézik elő, mivel nekik köszönhető a globális felmelegedés, állítják ezt a brit tudósok. Ha így van, akkor ez egy ördögi kör, ami ellen semmit sem lehet tenni.

Sokan lehet nem is gondolnák, hogy az elhízott emberek mekkora veszélynek vannak kitéve a nyári hónapokban. Ezt leginkább a forróságnak köszönhetik, ráadásul ez a meleg évről-évre egyre elviselhetetlenebb. A túl sok zsírnak köszönhetően a meleg nem oszlik el olyan szabályosan a testükben, ahogy soványabb társaiknál. Ezáltal könnyen kiszáradnak, hamarabb elfáradnak, el is ájulhatnak, de szívroham is kialakulhat. Egyre gyakoribb, hogy a meleg miatt halnak meg a túlsúlyos emberek. A legveszélyeztetettebbek a gyerekek és az idősek.

Életveszélyes zsírpárnák

Míg télen szerencsésnek számítanak a kövér emberek, mert a felhalmozott zsír úgymond melegen tartja őket, addig nyáron ennek súlyos következményei lehetnek.

Ahhoz, hogy az emberi szervezet lehűthesse magát a melegben, a keringő vérnek a bőrön keresztül kell szétosztania a meleget. Viszont az elhízott ember szívének keményebben kell dolgoznia ahhoz, hogy keringesse a vért egy forró nyári napon, mivel neki nem működik ez ilyen egyszerűen.

A hőszabályozásban két tényező játszik vezető szerepet. Ebből egyik a megfelelő vérkeringés. A szervezetünk számára az a legnehezebb, hogy megfelelő vérmennyiséget juttasson a fejünkbe. Viszont, ha valakinek nem jó a vérkeringése könnyen elájulhat. Ez nemcsak a túlsúlyos emberekre jellemző, hanem mindenkire. Ráadásul, ha ez kevés folyadék-, és energia-bevitellel párosul, akkor még inkább megnő az ájulás veszélye.

A másik tényező az izzadás. A kövér ember sokkal többet izzad, ezáltal több folyadékot és sót veszít. Ennek már súlyos következményei lehetnek, akár bele is lehet halni. Leginkább a szívroham kockázata áll fenn, de okozhatja cukorbetegség is.

Hogyan lehet ez ellen védekezni? Nagyon sok folyadékot kell inni, nyáron a napi négy liter számít a minimumnak. Ha csak lehet, árnyékban kell tartózkodni, és késő délután ideális a napra menni. A túlsúlyos ember ne menjen a legnagyobb melegben hosszú sétákra, főleg ne víz nélkül. A biciklizés sem ajánlott ilyen időben annak, aki érzékeny a melegre.

Leginkább azzal lehet ellene védekezni, hogy még időben észrevesszük a bajt, és megpróbálunk megszabadulni a felesleges kilóktól. Érdemes orvoshoz fordulni, diétázni, de a testmozgás is nélkülözhetetlen. Ezek nélkül nem lehet lefogyni úgy, hogy az tartós is legyen, mindenképp életmódváltásra van szükség.

A kövérek tehetnek a globális felmelegedésről?

Érdekes, mert brit tudósok megállapították, hogy a kövér embereknek köszönhető a globális felmelegedés. Ezt azzal magyarázták, hogy miattuk több autóra, tömegközlekedési eszközre, és üzemanyagra van szükség, emellett többet is esznek. Így nekik köszönhetően sokkal többet kell termelnie az energiaiparnak, és a mezőgazdaságnak.



Ezzel az is bizonyított tény, hogy a sovány emberek kézenfekvően kevesebbet esznek, emellett sportosabb életet is élnek. Nekik nem alapkövetelmény, hogy mindig autóval utazzanak, mivel nem fáradnak el olyan hamar. A sok autó, jármű, és mezőgazdasági termelés mind előidézik a globális felmelegedést.

Nincs megoldás?

Az a legnagyobb probléma, hogy a kövér embernek muszáj sokat ennie, mert különben éhen hal. Ráadásul sok esetben a fogyasztói társadalomnak köszönhetően híztak el. Mivel elhíztak jött a globális felmelegedés, és valakit okolni kellett. Ráadásul a globális felmelegedés megöli a túlsúlyos embereket.

Az miért nem jutott eszébe a tudósoknak, hogy a népességnövekedés inkább közrejátszik a felmelegedésben? Hiszen, egyre több ember él a földön, egyre több energiára, és élelmiszerre van szükség, és még ennek ellenére is milliók éheznek.

Ez nem jelenti azt, hogy a túlsúlyos emberek ne lennének felelősek, mert az tény, hogy soványabb társaikhoz képest többet ülnek autóban, nem hajlandóak gyalogolni, és tényleg több ételt vesznek magukhoz. Ennek hála fogyni sem fognak, és a felmelegedést is még jobban elősegítik. Viszont összességében nézve egyértelműen a túlnépesedés okozza a fő gondot.

Ráadásul a túlsúlyos emberek száma is egyre csak nő. Ez egy olyan ördögi kör, amiből szinte lehetetlenség kiszabadulni, talán csak akkor menne, ha minden túlsúlyos ember lefogyna. De ilyen rohanó életvitel mellett ez nem fog menni. A felesleges kilók köszönhetőek a stressznek, a rendszertelen étkezéseknek, az egészségtelen életvitelnek. Ha már csak kövér emberek lesznek a földön, akkor egyértelműen azt lehet majd mondani, hogy ők tehetnek a globális felmelegedésről. Jelen pillanatban ez nem igaz, de az biztos, hogy nincsenek rá túl jó hatással.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Baradlay
2009. május 12. 20:50
Akkor nem a trabant!!!!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását