2024. április 20. - Tivadar

Sztárok praktikái a stressz ellen

A stresszel nem jó viccelni, mert igen komoly betegségek alakulhatnak ki miatta. A HírExtra megkérdezte Stohl Andrást, hogy ő hogyan kezeli az ilyen feszült helyzeteket, de rajta kívül még más sztárok is meséltek a stressz elleni praktikáikról.
2009. május 10. vasárnap 09:19 - Kővári Adrienn
A stressz lassan annyira életünk része kezd lenni, hogy már fel sem tűnik, hogy amikor ingerültek, fáradtak vagyunk, az mind ennek köszönhető. Ebben a rohanó életvitelben keveset törődünk önmagunkkal, és másokkal is. A stressz ellen viszont könnyen lehet tenni. A HírExtra annak is utánajárt, hogy egyes celebek hogyan élik-e meg a feszült helyzeteket.

Maga a stressz szó egy magyar embertől származik, Selye Jánostól, aki még a ’30-as években találta ki ezt az elnevezést. Úgy vette észre, hogy különböző külső hatások nagy hatással vannak érzelmeinkre, ami különböző betegségeknek lehet a forrása. Károsítja a szerveinket, szív-, és érrendszer, de még immunrendszeri problémákat is okozhat.

Akkor alakul ki, amikor az ember érzékei folyamatosan reagálnak az őket érő hatásokra, s ekkor áll elő a stresszes állapot. Több tünete is van, amikből következtethetünk arra, hogy stresszesek vagyunk. Ilyen az idegesség, az ingerültség, a fáradtság. Az ember könnyebben megbetegszik, akár kiütései is keletkezhetnek, de hajhullás is kialakulhat. A stresszt leginkább a szorongás és a félelem érzet kíséri.

Stresszelő celebek


A HírExtra utánajárt, hogy ugyan kedvenc sztárjaink szenvednek-e a stressztől. Megkérdeztük, hogy miként próbálják meg leküzdeni, hogyan harcolnak ellene, s milyen tanácsokat tudnának adni olvasóinknak.

– Az én életem abszolút nem stresszes, teljesen jól érzem magam, imádom azt, amit csinálok. Ennek egész egyszerűen az lehet az oka, hogy boldog vagyok, szeretem az életemet – mesélte a HírExtrának Stohl András. – Szerencsére elég időm jut önmagamra és a családomra is. Azt tudnám tanácsolni azoknak az embereknek, akik túlságosan feszültek a hétköznapokban, hogy mindenképp próbáljanak meg legalább olyan munkát keresni, amit szeretnek. Ha ez nem is megy olyan egyszerűen, akkor is fontos, hogy valami hobbit, szerelmet keressenek, amit igazán kedvelnek – árulta még el a műsorvezető.

Stohl András nagyon szerencsés, de ezt nem minden magyar sztár mondhatja el magáról. A Megasztár 4 második helyezettje, Fekete Dávid őszintén vallott arról pár hónapja, hogy őt bizony a stressz teljesen tönkre tette. Nála úgy jelentkeztek ezek a tünetek, hogy rövid idő leforgása alatt hat kilótól is megszabadult, ami az amúgy is sovány fiún azonnal meglátszott.

Azzal magyarázta túlzott idegeskedését, hogy a Megasztár miatt annyira szeretett volna mindenkinek megfelelni, hogy ez az érzés szép lassan felőrölte, és ráment az egészségére. Azóta ő is jobban odafigyel erre. Rendesen eszik, vitaminokat szed, hogy még egyszer ne történjen meg a drasztikus súlycsökkenés.

Rajta kívül a Barátok közt új szereplője, Domokos László is stresszel küzd. A színésznek nagyon furcsa a rendes nagy színpad után, hogy mostantól a kamerák előtt kell teljesítenie. Ez a helyzet idegessé teszi őt. Elmondása szerint amúgy is lámpalázas, és ez csak fokozza a stresszes állapotát. Annyira zavarja őt ez a helyzet, mesélte az RTL Klub Reggelijében, hogy visszanézni sem szereti a jeleneteket. Leginkább barátai, kollégái tudnak neki segíteni, hogy ne idegeskedjen annyira.

Miért féljünk a stressztől?

Sajnos igaz, hogy a stressz öregít. Amerikai tudósok megállapították, hogy felgyorsítja a szervezet biológiai öregedését. Ráadásul azt is megállapították, hogy aki folyamatos stressznek van kitéve, az akár tíz évet is öregedhet.

Veszélyes lehet, mert a stressz agressziót szül, emellett egészségünkre is rossz hatással van. Láthatjuk, hogy egyes emberek képesek fizikálisan leépülni, de szívrohamot is könnyebben előidézhet, főleg idősebb korban.

Hogyan kerüljük el a stresszes helyzeteket?


Ha olyan környezetben élünk, amit szeretünk, ahol kiegyensúlyozottak lehetünk, máris csökken a stressz az életünkben, akár el is tűnhet. Érdemes olyan munkahelyet választani, ahol jól érezzük magunkat, és fontos, hogy olyan emberrel kössük össze az életünket, aki mellett nem érzünk feszültséget.

Mindenképp találni kell egy olyan hobbit, elfoglaltságot, amiben kiélhetjük magunkat, és ami boldoggá is tesz minket. A sport is segíthet, mert általa levezethetjük a felgyülemlett feszültséget, akár az agressziót is.

Még a kevés szabadidőnkben is próbáljunk meg önmagunkkal foglalkozni, együnk finomakat, mozduljunk ki, sétáljunk sokat, legyünk a barátainkkal, családunkkal.

A kevés alvás növelheti a stresszt, ezért fontos, hogy kialudjuk magunkat, de az éhség is ingerültté tehet minket. Akár a kávé is, így ha hajlamosak vagyunk a stresszre, nem ártana kerülni. Fontos, hogy egy ingerült helyzetben próbáljunk meg lenyugodni, az adott szituációnak a jó oldalát nézni. Ha túlságosan is belelovalljuk magunkat, az sehova sem vezethet.

A leggyakrabban a munkahelyén éri stressz az embert. Hosszútávon nem egészséges egy olyan helyen dolgozni, ami feszülté tesz minket. Sok esetben a vizsga, vagy akár az állásinterjú is kiválthatja belünk a stresszt. Ilyen esetekben nem árt, ha előtte hangosan gyakorlunk, a tükör előtt, hogy ezzel is megnyugtassuk magunkat. Lélegezzünk mélyeket, gondoljunk valami vidámra, és igyunk gyümölcslevet.

Érdemes megfogadni a sztárok praktikáit, mert azok által sokkal könnyebben átlendülhetünk életünkk stresszes időszakain.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását