2024. március 29. - Auguszta

Hamarosan kapható a férfi fogamzásgátló?

Áttörést értek el a kínai kutatók: könnyen megeshet, hogy öt éven belül már kapható lesz a tesztoszteron injekció, ami a női fogamzásgátló tablettákkal egyenértékű.
2009. május 13. szerda 13:40 - Kővári Adrienn
Sok férfi, és még több nő várja, hogy végre kifejlesszenek egy hatásos fogamzásgátlót a férfiaknak is. Az biztos, hogy ezzel nagy terhet vennének le a nők válláról. De vajon tényleg bekapkodnák a férfiak a kis pirulákat?

Nem újdonság az, hogy a tudósok a férfi fogamzásgátlón kísérletezgetnek, hiszen igény lenne rá, mivel a gumi óvszeren kívül nincs is más védekező eszköz a számukra. Léteznek gyógyszerek, de ezek túl veszélyesek, és hazánkban egyiket sem lehet beszerezni.

Nemcsak pirulákon kísérleteztek a tudósok, hanem injekciókon is, és most úgy tűnik Kínának sikerült valamit kifejlesztenie.

Megszületett az első férfi fogamzásgátló?


Kínában, a napokban hoztak nyilvánosságra egy kutatást, ugyanis kifejlesztettek egy injekciót férfiaknak, mely fogamzásgátlóként tud funkcionálni. Már jó ideje kísérletezgettek ezen a tesztoszteron injekción, amit havonta egyszer kellene beadni. Két és fél éven át tesztelték ezt a szert 1045 férfin, bár idővel ennek a számnak az egyharmada lemorzsolódott, indoklás nélkül. Az viszont biztos, hogy száz férfiból csak egynek született gyermeke, ami egy nagyon jó aránynak számít.

A kutatásvezető, Ji Csün-ku szerint, ha a további fejlesztések is sikeresek lesznek, akkor öt év múlva már forgalomba is helyezhetnék a férfi fogamzásgátlót, amit már nagyon sokan várnak.

A kísérleti alanyok havonta egyszer kapták ezt az injekciót, majd fél évvel az injekció abbahagyása után a spermiumszámuk visszaállt a rendes kerékvágásba. Ez azért is fontos, mert az eddig létező tabletták, vagy akár műtétek sok százalékában meddővé vált a férfi, de itt ez nem történt meg.

Az eredmények alapján a tesztoszteron injekció ugyanolyan hatékonynak bizonyult, mint a női tabletták, így ha sikerülnek a további fejlesztések is, biztosan nagy lesz rá az érdeklődés.

Eddig létező fogamzásgátló módszerek


Ott van egy lehetőségnek a gumi óvszer, amit nem mindenki szeret, ráadásul ennél a gyógyszer sokkal biztonságosabb. Tanulmányok kimutatták, hogy a fogamzásgátló gyógyszer rendszeres használata mellett kevésbé esnek teherbe a nők, mint ha csak óvszerrel szeretkeznek. Könnyen kiszakadhat, amit okozhatja a rossz használat, esetleg a helytelen tárolás, de olyan is előfordul, hogy lecsúszik.



Mindenki ismeri a megszakított közösülést, aminek nem sok értelme van. Már a magömlés előtt is kerülhetnek spermiumok a nő hüvelyébe, arról nem is beszélve, hogy nem mindig sikerül időben kihúzni.

Leginkább két műtéti eljárás létezik, de ebből csak egyiket alkalmazzák itthon is. Ez a vasectomia. Ezzel leginkább az a probléma, hogy egyenértékű ez az eljárás a művi meddővé tétellel. S mivel csak 50 százalékban lehet visszaállítani a nemzőképességet, ha az ember mégis úgy döntene, hogy gyereket szeretne. Ezért nem is ajánlják akárkinek, s csak nagyon ritkán egyeznek bele az orvosok is a műtétbe.

Tabletták férfiaknak


Ezek mind a spermiumképződést szüntetnék meg időszakosan, viszont ezekkel az a legnagyobb baj, hogy megbízhatatlanok, s emellett nagyon drágák is. Nem egy esetben előfordult, hogy teljesen meddő lett az, aki ilyen tablettákat szedett, de már a mutációtól is tarthatnak azok, akik ilyen pirulákat szednek.

Ezeket a tablettákat nálunk nem lehet beszerezni, de nem is ajánlottak a használatuk, mert tényleg nagyon sok mellékhatással járnak, akár még vesekárosodás is felléphet.

Megoszlik az érdeklődés


Igény lenne a férfi fogamzásgátló módszerekre, s nemcsak a nők részéről. Gyakori, hogy a férfiak allergiásak az óvszerre, de ugyanígy nőknél is előfordulhat. Valaki a tablettákra is allergiás, s ezekben az esetekben jól jönne a pároknak egy alternatív módszer. Ők biztos, hogy alkalmaznák.

A férfiak többsége viszont nem szívesen szurkálná magát. Legtöbbjük úgy gondolja, hogy mivel a nő eshet teherbe, ezért védekezzenek ők. Az óvszert még csak-csak felhúzzák, de gyógyszert, vagy injekciót már nem lennének hajlandóak használni.

Az is fontos kérdés, hogy önmaguknak is beadhatják-e majd az injekciót, vagy csak az orvos. Mert, ha ők nem tehetik ezt meg, akkor lényegesen kevesebb férfi fogja ezt rendszeresen alkalmazni. Az ára is kérdéses, és sajnos az is negatív tény, hogy a férfiak rossz gyógyszerszedők.

Most minden szem Kínára szegeződik, mert nagy a remény, hogy végre valami olyat sikerült kifejleszteniük, ami sokak szexuális életét megkönnyítheti. Ha minden a legnagyobb rendben fog zajlani, akkor könnyen megeshet, hogy tíz éven belül már a magyar gyógyszertárakban is beszerezhető lesz a tesztoszteron injekció. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a nemi betegségeket továbbra is csak az óvszerrel lehet kivédeni.
Forrás: HírExtra/Webbeteg
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

saslegy
2009. május 13. 22:33
Tisztelt Hozzászólok!

Nagyon szépen kérek mindenkit, hogy kulturált módom csevegjen a többiekkel, illetve senkit se minősítsenek vulgáris és gusztustalan szavakkal!
A szerkesztőségünk nem azért adja meg a lehetőséget a kommentáláshoz, hogy ilyeneket olvassanak olvasó társaik, ezért még egyszer kérném, hogy fogják vissza magukat és kulturált hozzászólásaikkal tegyék színesebbé a cikkeket és ezáltal a www.hirextra.hu-t!
Előre is köszönöm és kellemes olvasást:

Déri Balázs
főszerkesztő
saslegy
2009. május 13. 22:33
Tisztelt Hozzászólok!

Nagyon szépen kérek mindenkit, hogy kulturált módom csevegjen a többiekkel, illetve senkit se minősítsenek vulgáris és gusztustalan szavakkal!
A szerkesztőségünk nem azért adja meg a lehetőséget a kommentáláshoz, hogy ilyeneket olvassanak olvasó társaik, ezért még egyszer kérném, hogy fogják vissza magukat és kulturált hozzászólásaikkal tegyék színesebbé a cikkeket és ezáltal a www.hirextra.hu-t!
Előre is köszönöm és kellemes olvasást:

Déri Balázs
főszerkesztő
Baradlay
2009. május 13. 18:25
Koszi,inkabb rejszolok!:))))
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását