2024. április 28. - Valéria

A tévében magyarázzák el az alkotmányt

Százharminc, egyenként kétperces részben tűzi műsorára a Silvio Berlusconi kormányfő tulajdonában lévő olasz Canale 5 kereskedelmi tv-csatorna az alkotmány minden cikkelyének ismertetését.
2009. május 11. hétfő 12:24 - HírExtra
Az olasz alkotmány 1948 óta van érvényben és sokak szerint már módosításra szorul. Ezzel együtt ez olyan kezdeményezés, amelyet Giorgio Napolitano államfő is nagyra értékel.

Levelében, amelyet Fedele Confalonierinek, a Mediaset konszern elnökének írt, kifejtette, hogy ezt nagyszerű lehetőségnek tartja arra, hogy közvetlen és egyszerű módon lehessen megismertetni a legszélesebb közönséggel a szabályokat, „amelyeket az alkotmány foglal magába a nemzeti egység és a társadalmi kohézió legfőbb garanciájaként”.

A Mediaset elnöke szerint az alkotmányról sokan beszélnek, de kevesen ismerik. „Attól függetlenül, hogy szükség van-e a megváltoztatására, vagy sem, úgy gondoltuk, hogy a közszolgálati televíziót helyettesítve ismertté kell tennünk” – mondta.

Mariastella Gelmini oktatásügyi miniszter támogatja a kezdeményezést és úgy vélekedik, hogy „az alkotmány nemcsak a múlté, hanem mindnyájunk jelenét is gazdagítania kell. Nem lehet csak az iskolában tanulni róla. A tévé hatékony eszköz embermilliók eléréséhez és azoknak az elveknek, értékeknek a megismertetéséhez, amelyre államunk épül és amelyre a polgári együttélés támaszkodik.”

Claudio Martelli volt igazságügy-miniszter, a műsor vezetője, arra hívta fel a figyelmet, hogy „az alkotmányban vannak rendkívül aktuális részek, annak ellenére, hogy olyan vitatható cikkelyek is megtalálhatók benne, amelyeket annak idején a kor követelményei és kompromisszumok szültek. Némelyiket minden bizonnyal felül lehet vizsgálni. Vitatható és vitatott szövegről van szó, amelyet azonban meg kell ismerni.”
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását