2024. április 27. - Zita

Blogbejegyzés a halott katonától

Andrew Olmsted őrnagy utolsó blogbejegyzése (postja) már poszthumusz jelent meg. A Rocky Mountain News Irakban szolgáló internetes naplóírója elesett. Az őrnagyot egy katonatársával Szadíja térségében támadták meg fegyveres lázadók. A támadást egyikük sem
2008. január 8. kedd 06:40 - Hírextra
Előre elkészítette az "utolsó postot", amelyet átadott egy barátjának, hogy halála esetén publikálja a honlapon. Ebben a 37 éves katona figyelmeztet: ne használják fel a halálát sem a háborúellenes sem a háborút támogató propaganda céljára.

"Az életem nem szolgálhat arra, hogy embereket az egyik vagy másik oldalon elnémítson" - írta - "megvan a magam véleménye arról, hogy mit kellene tenni Irakban, de mivel nem vagyok abban a helyzetben, hogy erről prédikálhassak, azt sem szeretném, ha valaki más kovácsolna erkölcsi tőkét belőlem, hogy igazolja álláspontját. Amit mellesleg én magam valószínűleg sosem igazolnék".
Olmsted utolsó bejegyzésében Platónt idézi: "csak a holtak látták a háború végét".

A blogot rendszeresen nyomtatásban is megjelentető Rocky Mountain News szerkesztője, John Temple mély megdöbbenésének adott hangot Olmsted halála miatt. "Az őrnagy bátor ember volt, tanulságos tapasztalatokat és gondolatokat osztott meg velünk a blogján. Az iraki eseményeket olyan megvilágításban mutatta be, amelyre egy újságíró sosem lett volna képes".

"Akár hiszitek, akár nem, [halálomban] a legjobban a blogírás hiányzik" - írja poszthumusz cikkében Andrew Olmsted - "a lehetőség, hogy gondolataimat (virtuális) papírra vethetem, és megoszthatom az emberekkel, akik válaszolhatnak nekem. Még akkor is, ha nem mindig értenek velem egyet. Ha valaha is eljön a demokrácia végső győzelme, az abban fog állni, hogy az emberek megpróbálják megérteni politikai ellenfeleiket ahelyett, hogy egyszerűen csak el akarnák taposni őket".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását