2024. május 28. - Emil, Csanád

Több gyerek hal meg balesetben, mint betegségben

Magyarországon - a legtöbb európai országhoz hasonlóan - balesetek, önakasztás, fulladás, égés, mérgezés és szülői gondatlanság miatt vész el a legtöbb gyermek és fiatal felnőtt élet: 24 éves korig több mint 300-an halnak meg évente ilyen okok miatt - hangzott el az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szerdai tájékoztatóján.
2009. május 6. szerda 17:30 - HírExtra
Az ÁNTSZ Országos Gyermekegészségügyi Intézete ezért elkezdte a Nemzeti Gyermek és Ifjúságbiztonsági Akcióterv kidolgozását - jelentette be Páll Gabriella, az intézet főtanácsosa, a téma szakértője.

A tájékoztató aktualitását az indokolta, hogy a Európai Gyermekbiztonsági Szövetség május 6-án Strassburgban nyilvánosságra hozta több mint 20 európai ország gyermekbiztonsági helyzetértékelő jelentését. Magyarország az elérhető 60 pontból 36,5-et kapott, ezzel közepes bizonyítványt ért el, és a vizsgált 24 ország között a 11. helyen szerepel.

A felmérés szerint, amely a www.childsafetyeurope.org honlapon elérhető, a legbiztonságosabb ország a gyermekek szempontjából Hollandia.

A készülő magyarországi akcióterv a 0-24 éves korosztály véletlen baleseteinek megelőzését kívánja szolgálni, és tízéves időtartamra fogalmazza meg a célokat, külön kijelölve az első 3 év - 2010, 2011 és 2012 - feladatait és az eredmények mérésének módját.

A program a legsúlyosabb kimenetelű baleseteket próbálja megelőzni, olyan területeken, mint a közlekedés, az otthon, a gyermekintézmények, a játék, sport- és szabadidős tevékenységek.

Az MTI kérdésére Páll Gabriella elmondta, hogy a megelőzés érdekében nagyon fontos a szülők felvilágosítása, a védőnők és a háziorvosok szerepe, de legalább annyira lényeges a társadalmi felelősségvállalás is.

A kisebb gyerekek esetében gyakori a fulladás, az égés, a leesés, a mérgezés. A 4 éves vagy annál fiatalabb gyermekek közül 85-en halnak meg évente véletlen balesetek vagy szülői gondatlanság miatt. Ilyen okok miatt 24 ezren kerülnek kórházba, és sokan szenvednek maradandó károsodást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását