2024. március 29. - Auguszta

A rendőrség nem dolgozik a politikának

A rendőrség soha nem dolgozott, és jelenleg sem dolgozik politikai megrendelésre - közölte hétfőn Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója reagálva a fideszes Balog Zoltán (Fidesz) képviselő napirend előtti felszólalására.
2009. május 4. hétfő 20:15 - HírExtra
Balog Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy a Szabadság Kör készített egy tanulmányt, amely a magyarországi emberi jogoknak a helyzetével foglalkozik. A jelentés - a fideszes képviselő szavai szerint - elemzi az igazságügyi és a rendészeti minisztérium gyakorlatát: azt, hogyan korlátozzák a szólásszabadságot, a sztrájkjogot, a gyülekezési jogot, és azt is, milyen emberi jogi sérelmeket követnek el a hatóságok.

Tóbiás József szerint Balog Zoltán a felszólalásában összekeverte az emberi jogok védelmét és Draskovics Tibor lejáratását.

"Balog Zoltán és a Szabadság kör kompetenciazavarban szenved, hiszen ma Magyarországon minden feltételt biztosítania kell a kormánynak, hogy a rendőrség direkt politikai beavatkozás nélkül képes legyen ellátni a feladatát" - fogalmazott a szocialista politikus. Hozzátette: szakmai igény, de minden tisztességes állampolgár jogos elvárása is, hogy a rendőrség a romákat és nem romákat ért brutális támadásokat felderítse, az eredményeket az igazságszolgáltatás elé tárja, az elkövetők pedig kapják meg méltó büntetésüket.

A szocialista képviselő szerint az ehhez szükséges szakmai feltétel biztosítása az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium feladata, amely ezt meg is teszi.

Véleménye szerint a Fehér könyv semmi másról nem szól, csak arról, hogy a szólásszabadság, a jogbiztonság, a fogyasztóvédelem tekintetében mennyi rosszat tett ez a kormány. Egy árva szót nem szól arról, hogy ma Magyarországon az emberi méltóság az alapvetőbb jog, mint a véleménynyilvánítás szabadsága - hangsúlyozta Tóbiás József az MTI-nek.

A szocialista politikus kitért arra is: a könyv szintén nem szól egyetlen egy szót sem a ma érvényben lévő gyülekezési jogról és egyesülési jogról szóló törvényről, amely 20 éves.

Tóbiás József leszögezte: a jogszabályt módosítani kellene ahhoz, hogy az emberi méltóság alapvetőbb jog legyen Magyarországon is, mint a véleménynyilvánítás, a sajtószabadság joga.

A Szabadság Kör a Fehér könyvben összegezte az elmúlt egy-másfél évben tapasztalt szabadságjogi-emberi jogi sérelmeket. A szervezet "Jogtipró-díját" hétfőn sikertelenül próbálta átadni Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszternek Balog Zoltán fideszes képviselő
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását