2024. április 24. - György

Fidesz: Újabb helyjegy, ha késik a vonat?

A csatlakozó vonat késése miatt hoppon maradt utasoknak újból helyjegyet kell venniük, ha a csatlakozást hét percen belül késik le - mondta Heintz Tamás (Fidesz) az álláspontja szerint jogsértő gyakorlat felfüggesztését kérve hétfőn az Országgyűlésben.
2009. május 4. hétfő 17:14 - HírExtra
Az ellenzéki képviselő interpellációjában konkrét esetet ismertetve elmondta, hogy 2009. április 20-án a fővárosba vonatozva Dombóváron többen is lekésték a Pécsről érkező IC-csatlakozást.

"Nem ők cihelődtek le lassan csomagostól, gyerekestől a Kaposvárról Kecskemétre tartó gyorsvonatról, csak késett a vonatuk" - fogalmazott. Mint mondta, a vonat három perccel a pécsi IC indulása után érkezett a dombóvári állomásra.

Heintz Tamás elmondta: ha hét percen belül érkezik meg a vonat a lemaradt utasokkal, akkor új helyjegyet is kell venniük a hoppon maradottaknak. Aki már nem látja a távolodó vonatot, újabb jegy vásárlása nélkül is felszállhat a következő szerelvényre - tette hozzá.

A fideszes képviselő szerint ez a helyzet átlagos utaslétszámmal számolva, késésenként 15-20 ezer forintot is jelenthet a lemaradt utasokat még ezzel az összeggel is megvágó MÁV Start Zrt.-nek.

Oláh Lajos, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkára válaszában közölte, hogy a csatlakozások elmulasztása nem írható az ütemes menetrend rovására. Hozzátette: a MÁV nem követ el jogsértést, a hétperces szabály alkalmazása mögött az a megfontolás áll, hogy a néhány perces átszállásoknál nagy valószínűséggel lehet arra számítani, hogy objektív akadályok miatt nem sikerül csatlakozni a helyjegyes vonathoz.

Közölte: az utas akkor kérheti a pót- és helyjegyének visszatérítését, ha a csatlakozó vonat érkezése, illetve a pót- és helyjegyköteles vonat indulása kötött hét perc, vagy annál nagyobb idő áll rendelkezésre.

Oláh Lajos azt mondta, hogy a közlekedési hatósággal megvizsgáltatják, hogy a vasúttársaság, hogyan kezelhetné utasbarátabb módon ezeket a helyzeteket.
A választ a képviselő nem fogadta el, az Országgyűlés 178 igen, 173 nem és három tartózkodással elfogadta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását