2024. április 19. - Emma

Magyar borokat véd az MSZP

Bedő Tamás (MSZP) a hazai borgazdálkodók védelmében felszólalva, a parlament hétfői interpellációs időszakában arról beszélt, hogy a szőlő és a borágazatban az uniós csatlakozás egyik leginkább észrevehető következménye, hogy megnőtt a más tagállamokból behozott bor mennyisége.
2009. május 4. hétfő 17:29 - HírExtra
Közölte: tiszteletben kell tartani az unión belül a termékek szabad áramlását, de a szőlészek, borászok és a fogyasztók érdekei megkövetelik, hogy csak kiváló minőségű italokhoz lehessen jutni a hazai piacokon. Közölte, hogy az importboroknál is ellenőrizni kellene, hogy betartották-e az adminisztrációs kötelezettségeket.

Gráf József agrárminiszter válaszában azt mondta: egy átlagos évben 3,5 millió hektoliter bort állítanak elő Magyarországon, ebből körülbelül 700-750 ezer hektolitert exportálnak. Hozzátette, hogy az országba külföldről érkező bor mennyisége ez utóbbinak körülbelül a fele, 350-400 ezer hektoliter.

Közölte, hogy az áruk szabad áramlásának biztosítása kötelezettség, de az ellenőrzés feltételeit ezekben az esetekben is betartják. Hozzátette: a minisztérium és a borászati hatóság folyamatosan kapcsolatban áll a külföldi és a magyar szakmai szervekkel.

Beszámolt arról is, hogy tavaly augusztus eleje és november közepe között fokozott ellenőrzést tartottak.

A képviselő a választ elfogadta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását