2024. május 4. - Mónika, Flórián

Rosszul megy a szállodáknak is

A Nyugat-Dunántúl régió kereskedelmi szálláshelyeinek látogatottsága kis mértékben ugyan, de csökkent az idén, az első két hónapban 3,8 százalékkal kevesebb vendég kereste fel a régiót.
2009. május 3. vasárnap 11:33 - HírExtra
Külföldről 1 százalékkal többen, belföldről 6 százalékkal kevesebben érkeztek ez idő alatt. Az eltöltött éjszakák száma mindkét körnél mérséklődött, a külföldieknél 1 százalékkal, a belföldieknél 4,5 százalékkal. Az átlagos tartózkodási idő pedig 0,7 százalékkal 2,8 éjszakára nőtt.

A vendégéjszakákat figyelembe véve a régió idegenforgalmának 51,4 százaléka a négycsillagos szállodákban zajlott. E mellett a háromcsillagos szállodákban, valamint a gyógyszállókban eltöltött éjszakák száma jelentős. Előbbi 27,2 százalékkal, utóbbi 43,8 százalékkal részesedett.

A szállodák esetében a forgalom stagnált, ezen belül a négycsillagos szállodáknál 0,4 százalékos, a gyógyszállóknál 5,6 százalékos növekedés történt. Az éjszakák mindössze 8,8 százalékát realizálták az ötcsillagos szállodák, de látogatottságuk kimagaslóan, közel öttizeddel nőtt, amelyben a kapacitás bővülése is szerepet játszott. Jelentősen veszítettek népszerűségükből a panziók, turistaszállók, kempingek, üdülőházak, de a háromcsillagos szállodák, kétcsillagos szállodák valamint wellness-szállók is.

A régióban megszálló vendégek 33,2 százaléka volt külföldi, ezen belül kilenctizedük az Európai Unió országaiból érkezett. Ők átlagosan 3,4 éjszakát töltöttek itt. Kiemelkedő számban látogattak ide Ausztriából, Németországból, Romániából.

Intenzíven nőtt a Csehországból, Szlovákiából valamint Oroszországból érkezők száma. Az osztrák vendégek 63 ezer éjszakát töltöttek a régióban, amely átlagosan 3,3 napos tartózkodási időt jelentett. A német vendégek ugyanekkor 53 ezer éjszakára foglaltak szállást, amely ugyan 11,9 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakinál, viszont ők az átlagosnál tovább, 6,3 napig maradtak. Ennél csak az orosz vendégek időztek hosszabb ideig, 7,3 napig.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását