2024. május 5. - Györgyi

Egyszerűbb, gyorsabb közbeszerzés

Egyszerűsíti és gyorsítja az eljárásokat, valamint csökkenti az adminisztrációs terheket a közbeszerzési törvény módosítása, amelynek általános vitáját szerdán kezdi meg az Országgyűlés. Erről Göndör István, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese és
2008. május 21. szerda 14:56 - Hírextra
A közbeszerzéseket a közvéleményben folyamatosan körüllengi a korrupció gyanúja, ezért a jogalkotóknak kötelessége, hogy az átláthatóság megteremtésével ezt a bizalmatlanságot a lehető legkisebbre csökkentsék - közölte Göndör István az 1995 óta létező jogintézménnyel kapcsolatban.
Nagyon sok uniós pályázat nyílik meg a jövőben Magyarországon, ezekhez a törvényhozóknak zöld utat kell biztosítaniuk az ajánlattevők és az ajánlatkérők számára is - fűzte hozzá.

A frakcióvezető-helyettes a mintegy száz paragrafusból álló törvénymódosítás kapcsán azt mondta, az is cél, hogy a magyar vállalkozók képesek legyenek a közbeszerzési szabályok alkalmazására, és így kiléphessenek az ország határain túlra, exportlehetőségeket keresve az unió bármely országában.

Göndör István beszélt arról is, hogy évente közel ötezer eljárás indul mintegy kétezer milliárd forint értékben, ez évente a magyar GDP 9-10 százaléka.

Végh Tibor, aki a törvénymódosítás frakción belüli felelőse, közölte: több ponton sem értenek egyet a beterjesztett javaslattal. A képviselő szerint nem pontos például az erőforrást rendelkezésre bocsátó szervezet megkülönböztetése az alvállalkozótól.

A politikus új elemként és jó célként emelte ki az átláthatósági megállapodást, de annak törvényi megfogalmazását kifogásolta. Végh Tibor elmondta: módosítani kell az igazolások beszerzésére vonatkozó határidőket is.

Arra a kérdésre, hogy hétfőn miért kezdeményezték, hogy a közbeszerzési törvény általános vitáját szerdán zárják le, Göndör István közölte: a kormányt kellene megkérdezni ennek okairól. Úgy vélhette a kormány - folytatta - , hogy az egyéves előkészítő munka miatt egy hét elegendő lesz a módosító indítványok benyújtására.

A szocialisták javasolták, hogy szerdán ne csak megkezdődjön, hanem záruljon is le a közbeszerzésekről szóló törvény módosításának általános vitája, de ezt a kezdeményezést az Országgyűlés többsége elvetette.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását