2024. május 4. - Mónika, Flórián

Árvíz - Ürítik a tiszaroffi szükségtározót

Szombat reggel megnyitották a Tisza árhullámát lecsapoló tiszaroffi szükségtározó déli zsilipjét, és megkezdődött a tározó fokozatos ürítése; egy nap alatt megközelítőleg 1,2 millió köbméter víz kerül így vissza a folyóba - közölte Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az MTI-vel.
2010. június 26. szombat 17:56 - HírExtra
A csaknem egy éve átadott létesítményt a Tiszán levonuló árhullám miatt csaknem 60 millió köbméternyi vízzel, összkapacitásának kétharmadával árasztották el június első felében.

A Tisza középső szakaszán Tiszafüredtől Tiszaugig apad, a szolnoki vízmércén 838 centiméteres vízállást mértek, ami 38 centiméterrel haladja meg a harmadfokú készültséghez tartozó szintet. A Hortobágy-Berettyó torkolati szakaszán a vízszint a Hármas-Körös visszaduzzasztásának hatására lassan emelkedik.

A Kötikövizig 630 kilométer hosszú árvízvédelmi szakaszából 316 kilométeren tartanak fenn harmadfokú készültsége: a Tisza jobb partján Besenyszög és Lakitelek között, a Tisza bal partján a Fegyvernek és Csongrád között, a Zagyva jobb és bal partján Szolnok és Újszász között, valamint a Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcag-Kisújszállás térségében.

Az általános apadás lehetővé tette, hogy a Tisza mentén Tiszajenőn, Tiszavárkonyban, Tószegen, Tiszabögön és Lakitelken az ideiglenes védműveket, gátmagasításokat, bordás megtámasztásokat elbontsák. Befejeződött a nyúlgát visszabontása Szajol, Tiszapüspöki és Óballa térségében is.

Szombaton reggeltől visszavonták a Kötikövizig fővédvonalaira kiadott forgalomkorlátozást, így azokon újból közlekedhetnek kerékpárral és gépjárművekkel. A védtöltéseken azonban gépjárművel továbbra is csak gáton járási engedély birtokában lehet közlekedni.

A halászati-horgászati tilalmat a területileg illetékes mezőgazdasági szakigazgatási hivatalok pénteken feloldották.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság a Tisza-tavon, valamint a Tisza középső szakaszán Tiszapüspökiig kíméletes módon engedélyezte a hajózást, de Tiszapüspökitől Tiszaugig a harmadfokú árvízvédelmi készültség miatt továbbra is tilos a vízi közlekedés.

Az árvíz elleni védekezési munkálatokban az elmúlt napon 1698 ember vett részt, ebből 331-en közmunkásként dolgoztak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását