2024. április 28. - Valéria

Ez már biztos! Megvan a csúcs!

Látogatócsúccsal zár a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál: vasárnap délutánig 61 ezernél is többen keresték fel a seregszemlét.
2009. április 26. vasárnap 20:23 - HírExtra
Tavaly több mint 60 ezer látogatója volt a könyves seregszemlének.

Zentai Péter László, az MKKE igazgatója szerint egyelőre nem érezni a válságot a könyvfesztiválon. "Sejtettem, hogy sikeres lesz a könyvfesztivál, hiszen semelyik nagy nemzetközi könyves seregszemlén nem volt érezhető a gazdasági válság" - mondta az igazgató. Hozzátette: a látogatói csúcs minden bizonnyal a Millenáris Fogadóban berendezett Gyermek(b)irodalomnak köszönhető, amelynek programjaira több ezren voltak kíváncsiak.

Az igazgató sikeresnek értékelte a díszvendég ország, Románia programjait is. Szerinte az idén két célcsoportot is sikerült megszólítani a rendezvénnyel: a világhírű Ljudmila Ulickaja - a fesztivál első női díszvendége - jelenléte a "magas irodalmat" kedvelőket vonzotta az eseményre, a filmcsillag Tony Curtis pedig azokat, akik szerették volna testközelben látni a Van, aki forrón szereti című film magyar származású amerikai sztárját.

Az MKKE igazgatója kiemelte: a könyvfesztivál négy napja alatt nyolc teremben reggeltől estig telt házzal több mint 400 program zajlott le.

Zentai Péter László szerint sikerült közelíteni a kiadók és a könyvkereskedők álláspontját a fesztivál előtt kirobbant árrésvitában is. Kifejtette, még nem tudni, hogy a gazdasági válság mennyire érinti majd súlyosan a könyvipart, szerinte még az is előfordulhat, hogy enyhe növekedéssel zárul majd a 2009-es év. Ehhez azonban szerinte szakmai összefogás és további megbeszélések szükségesek.

A könyvfesztivál keretében csütörtöktől vasárnap estig csaknem ötvenezer kiadvány közül válogathattak az irodalomkedvelők. A fesztiválra számos kiadó időzítette újdonságait, a rendezvényre több mint 100 új kötet jelent meg. A kiállítók húsz országból érkeztek a Millenáris parkba, amely másodszor adott otthont a rendezvénynek. Az idei díszvendég ország, Románia mintegy 30 szerzővel érkezett a seregszemlére.

A könyvfesztivál díszvendége, az orosz Booker-díjas Ljudmila Ulickaja a nyitónapon vette át a Budapest Nagydíjat. A kísérőrendezvények között dedikálások, felolvasások, beszélgetések, szakmai tanácskozások és kiállítások kaptak helyet. A zárónapon átadták az Év gyermekkönyve, az Év kiadója és az Év kereskedője díjakat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását