2024. május 16. - Mózes, Botond

Lángba borul Európa: Gyújtogatnak az anarchisták

Gyalogosan, kerékpárral vagy éppen a villamosról lepattanva, az éjszaka közepén támadnak. Egy luxusautó felgyújtása körülbelül 3-4 percükbe telik, a porrá égett roncson és az erős benzinszagon kívül a helyszínen semmi nyom nem marad utánuk…
2009. április 19. vasárnap 17:39 - Tatai Gábor
Berlin környékén csak idén 32 rejtélyes éjszakai tűzeset történt, melyben 48 drága autó égett ki a felismerhetetlenségig. Bár a tűzoltók és rendőrök a lakossági bejelentést követő első 5-10 percben a helyszínen teremnek, a legtöbb esetben már nem igazán van mit tenniük. A német hatóságok a tavalyi évet 68 lezáratlan „gyújtogatós” üggyel zárták, s bár több alkalommal próbálkoztak „csali autókat” kihelyezni a legproblémásabb környékeken, az éjszakákon át megfigyelt luxus Volkswagenek, Mercedesek, Porschék egyetlen esetben sem bizonyultak elégé kapósnak, amikor kellett volna.

A sorozatos kudarcok után Robbin Juhnke, német kereszténydemokrata politikus már arról beszélt a médiának, hogy a belügyminisztériumnak és a berlini rendőr-főparancsnokságnak hályog van a szemén. Rajtuk kívül azonban már mindenki tisztán látja, hogy a támadások mögött a militáns baloldal áll...

’Görögtűz’ Európában

A nihilista frakció
A legfrissebb görög  támadás húsvét hétfőn történt, amikor Thesszalonikiben ismeretlen elkövetők 4 páncélozott furgont gyújtottak fel, és a lángok három másik, a közelben parkoló autóra is átcsaptak. A hajnali akció során személyi sérülés nem történt, a furgonokat főzéshez használható, apró gázpalackokkal gyújtották fel. A hatóságok a hasonló akciókat még mindig a tavalyi tüntetések közvetlen következményeként kezelik. Egy hete, a magát csak „nihilista frakciónak” nevező szélsőbaloldali csoport gyújtóbombákat telepített 5 görögkeleti templom közelében, szerencsés módon csak az egyik lépett működésbe, apróbb károkat okozva az épület falában.
Alexandros Grigoropoulos egy 15 éves görög fiú volt, aki a 2008-as athéni tüntetésekkor „egy eltévedt figyelmeztető lövés” következtében vesztette életét. Már korábban is történtek kísérletek, hogy az eddig izolált anarchista csoportokat összeurópai szinten is mozgósítsák, ám a jelenség heterogenitása miatt, ez korábban csak csekély mértékben valósulhatott meg.

Grigoropoulos halála azonban katalizátorként hatott a folyamatra, a legtöbbször minden határozott ideológiai koncepciótól mentes, lokális szerveződések a világhálón találkoztak, és azonosultak egymás céljaival, melyeket talán az „anti-” latin előképzőjével lehetne egységesen összefoglalni. Az anti-amerikai, anti-imperialista, anti-kapitalista fragmentumok a „Fekete Blokk” eszmeiségének alappillérei, az ötlet pedig nem más, mint a „szabályok” és a „rendszer” ellen való harc legkézenfekvőbb útja: maga az erőszak.

Grigoropoulos „meggyilkolásának” következtében 150-nél is több fekete ruhás anarchista vonult végig Berlin egyik legforgalmasabb utcáján, az eldurvuló athéni tüntetésekkel egy időben. Az interneten szerveződő szolidáris megmozdulások többsége békés természetű volt, ám néhány országban banki épületek és görög nagykövetségek ablakait dobálták be.



24 óra leforgása alatt a görög ügy Berlinen kívül már Barcelonában, Madridban, Koppenhágában és Rómában is az utcára került, új fejezetet nyitva az európai szélsőséges baloldali egység történetében. Grigoropoulos a lándzsa hegye, a görög anarchisták immáron a mozgalom „sokat próbált”, militáns szárnyaként dedikálhatták magukat és hónapok óta ebben a minőségükben járnak el a rögtönzött robbantások, gyújtogatások és egyéb erőszakos cselekedetek esetében.

A német front

A fekete blokk
Az SAP szoftveróriás központja is Berlinben található, az elmúlt időszakban havonta kellett cserélni az épület tetszetős üvegburkolatát, mivel a militáns baloldal szemében, a cég maga a testetöltött globalizációs fenevad. Két hete egy 100 fős, éjfeketébe öltözött csoport Berlin központjában tűnt fel és egy 10-15 percig tomboló portyázás után nem csak az SAP irodáit hagyták darabokban maguk után, de a patináns környék összes épületét és autóját is rommá verték. A ’fekete blokk’ egy csaknem 30 éves múltra visszatekintő forradalmi entitás, mely a ’80-as évek antinukleáris tüntetéseinek elvadulásával, egyen feketébe, sí-maszkba és motoros-sisakba öltözött vandál fiatalokkal árasztotta el Európa legnagyobb városait. Az akciók gyorsak és a totális meglepetésre építenek, valamint általában olyan hirtelen nyeli el őket a város, mint ahogy megjelennek - a hatóságok képtelenek védekezni ellenük.
December óta, a görög anarchisták majdnem hetente követnek el gyújtogatásos támadást a legkülönfélébb állami szimbólumok, például bankok és diplomata autók ellen. A gyújtogatók minden jel szerint egyre bátrabbak, a templomok elleni támadásokat például már fényes nappal követték el. Ha telefonon nem értesítik idejében a hatóságokat, az akció véres kimenetelű is lehetett volna. A német példa csupán annyiban különbözik a görögtől, hogy a kiválasztott autók nem csupán a diplomata rendszám miatt gyúlékonyabbak, hanem olyan tulajdonosokhoz köthetőek, akiket korábban a politikai szélsőbal élesen elítélt.

A Német Vasút (Deutsche Bahn) csak januárban 7 autóját vesztette el, nagyjából egy időben azzal az éles politikai szóváltással, ami a radioaktív hulladék belföldi fuvarozásával volt kapcsolatos, és amiből a Német Vasút is oroszlánrészt vállalt. Az egyik legnagyobb német csomagküldő és fuvarozási vállalatot, a DHL-t szintén éles kritika érte, mivel ez a cég szervezi az afganisztáni német szerepvállalás logisztikai hátterének legnagyobb részét. Az ő járműveik is kedvelt célpontjai voltak a támadásoknak. Az anarchisták ez év márciusának folyamán több ízben is tüntetést szerveztek mindkét cég ellen.



Forrponton a hangulat

Januárban nyolc autó felgyújtását vállalta magára egy mindezidáig csak kevésbé ismert német csoport, a Harcoló Ellenállás Mozgalom (a német név rövidítése, ironikus módon: BMW). A vandalizmust és az utcai erőszakot nyiltan támogató földalatti szerveződés az „uralkodó osztály” megdöntésén fáradozik. Az általuk okozott kár egyéni gazdasági szereplőket és jómódú köztisztviselőket sújtott, valamint a DHL-hez hasonló, nagypolitikában is érintett cégeket.

A rendőrség egyre tanácstalanabb: félő, hogy az autógyújtogatásban több, a BMW-hez hasonló szélsőség is érintett egyszerre. A probléma lassan olyannyira általános trendé válik, mint az egyszerű tojásdobálás vagy festékbombázás. Nem lehet egyértelműen meghatározni, hogy valóban a görög jelenség kontinentálissá válásáról van szó, vagy csupán az unatkozó berlini ifjúságról, akik egy éjszakai adrenalin fröccsért a többszázezer eurós károkozástól sem riadnak vissza.

Azonban a fent említett párhuzamok, vagy éppen a G20 tiltakozások tükrében, minden okunk meg van arra gyanakodni, hogy az erőszakos szélsőbal szervezettebb és általánosabb fenyegetés, mint valaha. A gazdasági válság mélyülésével, a kapitalizmus és a globalizmus kritikája csak egyre jobban éghető matériát fog kitermelni.
Forrás: HírExtra / Der Spiegel / Ohio.com / The Guardian / News24
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását