2024. június 2. - Kármen, Anita

Világsztár érkezik az A38-ra

Grandmaster Flash, a rap és a hiphop iskolateremtője, kimagasló előadója április 17-én először lép fel magyar közönség előtt és kétórás DJ-szettet mutat be. A producerként és a Furious Five együttes vezetőjeként is ismert, barbadosi származású művész legújabb lemezét mutatja be az A38 hajón.
2009. április 13. hétfő 11:17 - HírExtra
A Joseph Saddler néven született Grandmaster Flash két évvel ezelőtt a hip-hop műfaj előadói közül elsőként választották a rock and roll halhatatlanjai közé, a Furious Five együttes társaságában.
    A hetvenes évek végén tűnt fel New York-ban, pontosabban Harlemben és Bronxban, és azzal vált híressé, hogy a megszokottól teljesen eltérően, boszorkányos ügyességgel kezelte a lemezjátszót, apja lemezgyűjteményén fejlesztette képességeit. Saját együttesét, a Furious Five-ot 1978-ban alapította, többek között Melle Mellel, Cowboyjal, a hiphop névadójával, és Kid Creole-lal.
    
Korábban elképzelhetetlen trükköket alkalmazott a lemezjátszókon: az ő találmánya a lemez kézzel történő visszaforgatása, amely azóta a DJ-k elmaradhatatlan eszköztárához tartozik.
    
Grandmaster Flash és a kitűnő rapperek első lemeze, az 1982-ben megjelent Message nem csak a hiphop, hanem a modern könnyűzene történetének új fejezetét nyitotta meg. A címadó dallal kívánták hangsúlyozni, hogy a hiphop társadalmi mondanivalót is közvetít. A lemez megjelenése után a zenekar kettévált: Melle Mel Grammy-díjjal is elismert pályával folytatta, pedig Grandmaster Flash DJ-ként dolgozott tovább. A 90-es években újraegyesült a Furious Five, és közös turnéra indult Kurtis Blow-val és a Run DMC-vel.
    
Az 51 éves Grandmaster Flash neve alkotóként - a válogatásokkal együtt - több mint egy tucat albumon szerepel.
    
Mintegy húsz évnyi kihagyás után idén márciusban jelent meg a The Bridge (Concept of a Culture) című lemeze, Busta Rhymes, KRS-One, Big Daddy Kane, Snoop Dogg és mások közreműködésével. Az albumot Grandmaster Flash pályájának összefoglalásaként értékelik a szakmabeliek.
    
Grandmaster Flash kétórás szettje előtt és után a műfaj hazai élvonalához sorolható előadók és DJ-k lépnek fel, köztük DJ Bootsie, MC Busa, az Animal Cannibals, Györemix, Kool Kasko és Ozon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását