2024. május 3. - Tímea, Irma

Magyarok Helsinkiben

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Taste MOMEnts nevet viselő vándorkiállítása lesz a helsinki Magyar Kulturális Hét hivatalos nyitóeseménye február 21-én - tájékoztatta Leiszt Ágnes projektvezető pénteken az MTI-t.
2008. február 15. péntek 18:07 - Hírextra

A Taste MOMEnts a helsinki debütálást követően számos rangos európai designkiállítás, kulturális esemény részeként népszerűsíti a kortárs magyar design eredményeit - tette hozzá.

A berlini DesignMai, a londoni 100% Design vagy a 2008-as év designfővárosában, Torinóban megrendezésre kerülő Designfesztivál mind-mind olyan presztízsértékű megjelenés, amely segít felrajzolni Magyarországot a design térképére - hangsúlyozta a projektvezető.

Mint arra rámutatott, a MOME kiállítása hiánypótló, hiszen 2008-ban ez lesz az egyetlen, széles alkotói területet átölelő designkiállítás, amely Magyarországot bekapcsolja a design nemzetközi véráramába.

A vándorkiállítás a 20-as, 30-as éveikben járó, javarészt már nemzetközi ismertséggel rendelkező professzionális designerek, grafikusok, fotósok, animációs szakemberek, divat-, ékszer- és formatervezők alkotásain keresztül mutatja meg az ország különleges kreatív szellemi tőkéjét.
"A Taste MOMEnts nem más, mint egy design lakoma, amelynek jelenetei egy végtelenül hosszúnak tűnő asztalon játszódnak. Egyfajta meghívás ez a magyar design asztalához, a párbeszéd reményében. Vizuális kultúránk, mint mindennapi táplálékunk jelenik meg a formabontó installációban" - olvasható a kiállításról szóló ismertetőben.

Leiszt Ágnes tájékoztatása szerint a Taste MOMEnts 24 fiatal művész alkotásait mutatja be. A kiállításon láthatók Baranyai András, Marton Zsolt, Kasza Julianna, Stark Attila és Sirály Dóra illusztrációi, Kárpáti Tibor mesekönyvei, Ducki Tomek "Lifeline" és Magyarósi Éva "Hanne" című animációs kisfilmje, Kudász Gábor Arion és Zana Krisztián fotói, valamint Szöllősi Géza képzőművészeti alkotásai.

Kézzel épített porcelánnal mutatkozik be Barka Melinda és Pozsgai Fruzsina, Mezei Ildikó pedig porcelán figurákkal lesz jelen a kiállításon. Farkas Zsófia horgolt textil struktúráját, Gáspár György pedig üvegplasztikáját állítja ki Lakos Dániel széke, Orlai Balázs dió- és mogyorótörője, valamint Püspök Balázs ledlámpája mellett.

A divat világát idézi meg Lipóczki Ákos tiniknek készített ékszereivel, Gera Noémi rája gyűrűjével, Je suis belle bubigalléros ruhájával, Luu Anh Tuan kézzel szövött páncélruhájával, táskájával, övével, csizmáival és USE ruháival.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását