2024. május 7. - Gizella

Nemzeti Filmarchívumhoz kerülhetnek a magyar filmvagyon jogai

Várhatóan még ebben az esztendőben a Magyar Nemzeti Filmarchívum vagyonkezelésébe kerülhetnek a magyar filmvagyonhoz kapcsolódó filmjogok - tájékoztatta az MTI-t a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV).
2009. november 6. péntek 13:06 - HírExtra
Erdész Péter, az MNV portfólió menedzsere elmondta: a filmtörvény írta elő, hogy a korábban állami stúdiók tulajdonában lévő, a nemzeti filmvagyonba tartotó filmek jogait át kell adni vagyonkezelésbe a filmarchívumnak.

Mint arról az MTI is hírt adott, az erről szóló szerződés tervezetét szerdai ülésén hagyta jóvá a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács. Erdész Péter szerint a minden tartalmi részletet tisztázó szerződés már csak az aláírásra vár, amelyre reményeik szerint várhatóan még ebben az évben sor kerül.

Ettől fogva valóban a filmarchívum gazdálkodhat a nemzeti filmvagyonnal, míg a tulajdonos természetesen a magyar állam marad - jegyezte meg az MNV munkatársa. Elmondása szerint nehéz lenne meghatározni, mennyit érnek a szerződésben meghatározott jogok, egy korábbi becslés mindenesetre 900 millió forintban állapította meg az értéküket. Ez azonban csak egy technikai szám - hangsúlyozta.

Erdész Péter felidézte: noha a filmtörvényt már 2004-ben elfogadták, a magyar filmvagyonhoz kapcsolódó jogok összegyűjtése 2009-ig eltartott.

A jogszabály alapján 1630 film érintett, mindegyiken van átlagosan tízféle jog, nem is egy kézben. Mikor a törvényt hozták, gyakorlatilag egy elvi jogszabályt alkottak meg, de hogy milyen filmcímeken milyen jogok kinél vannak, ezt nagy munkával kellett rengeteg szerződést felkutatva, azokból "kibogarászva" összeszedni - számolt be a több éves munkáról a portfólió menedzser.

Mint hozzátette, a filmtörvény részletesen meghatározza, mely filmekre vonatkozik a procedúra: javarészt az 1948 és 1973 között, állami stúdiókban készült alkotásokról van szó. Ezeknek a negatívjai már most is a filmarchívumban vannak, az intézmény azonban nem sokat tud kezdeni a kópiákkal a hozzájuk tartozó jogok nélkül - jegyezte meg.

A kérdéses filmek jogai eddig is állami tulajdonban voltak, de csak közvetetten, állami tulajdonú társaságokon keresztül, így az átvétel rengeteg jogi problémával járt együtt. Egy kormánydöntés alapján a technikai megoldás az volt, hogy a Hunnia, a Budapest és az Objektív Filmstúdióktól megszerzett jogokat a Dialóg Filmstúdió gyűjtötte össze - idézte fel Erdész Péter.

Közvetlen állami tulajdonba ezek a jogok abban a pillanatban kerülnek, mikor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő átveszi őket a Dialógtól. Az MNV persze rögtön tovább is adja majd a jogokat a filmarchívumnak - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását