2024. június 1. - Tünde

Új ötletekkel a békéért

A palesztin nemzeti egységkormány létrehozása érdekében közvetítő Egyiptom azt javasolta a két legnagyobb palesztin szervezetnek, a rivális Fatahnak és Hamásznak, hogy első lépésként a Gázai övezet újjáépítésében működjenek együtt - közölték pénteken tisztségviselők.
2009. április 10. péntek 22:20 - HírExtra
"Világossá vált, hogy szinte lehetetlen a két fél közötti megállapodás" - mondta egy magas rangú palesztin tisztségviselő, aki részt vett a tárgyalásokon. A kairói megbeszéléseknek az a célja, hogy véget vessen a palesztin csoportok között csaknem két éve tartó ellenségeskedésnek. A Hamász és a Fatah rövid polgárháborút vívott, amelynek tetőpontjaként a radikális iszlamista Hamász 2007 nyarán fegyveres erővel kiszorította a mérsékelt, világi Fatah híveit a gázai övezeti hatalomból. A Mahmúd Abbász palesztin elnök, Fatah-vezér nevével fémjelzett Palesztin Hatóság hatalma azóta a másik palesztin területre, Ciszjordániára korlátozódik.

Az új egyiptomi javaslat abban áll, hogy a Fatah és a Hamász hozzon létre közös bizottságot, amely Abbász kormányának - a Szalám Fajjád miniszterelnök vezette kabinetnek - tartozna felelősséggel, s a Nyugat támogatását élvező Fajjád felügyelné az újjáépítést. A gázai övezeti Hamász-kormányzat pedig a központot és a logisztikai támogatást adná az újjáépítéshez. A tisztségviselő szerint a Fatah üdvözölte, a megoldás irányába tett lépésnek tartja az egyiptomi javaslatot. A Hamász viszont úgy véli, hogy ezzel legitimálnák a Fajjád-kormányt, amelyet az iszlamista szervezet soha nem ismert el. Egyiptom mindkét szervezettől (hivatalos) választ vár az április 26-ra kitűzött újabb tárgyalási fordulóig.

A palesztinközi tárgyalások eddig azért maradtak eredménytelenek, mert a felek nem tudtak megegyezni az egységkormány politikai programjáról és arról, hogy a kabinet hogyan kezelje az izraeli-palesztin konfliktust. Gátolja a megegyezést az is, hogy a Fatah csak a Hamász irányította Gázai övezetben alakítaná át a biztonsági szervezeteket, a palesztin önkormányzati területnek számító - de izraeli megszállás alatt lévő - Ciszjordániában viszont nem.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását