2024. április 26. - Ervin

Tokaji borreform?

Hobbiborászból sok akad Magyarországon de olyanból kevés, aki mellékfoglalkozásként profi, kiváló nedűkkel lepi meg a nagyérdeműt. Annak a négy fiatal borásznak, aki csütörtökön mutatta be érdekes száraz és édes borait egy budai kávézóban, az a célja, hogy még híresebbé tegyék Tokajt és bővítsék e világhírű borvidékről származó kézműves produktumok kínálatát.
2009. április 9. csütörtök 20:30 - HírExtra
Berger Zsolt gazdasági újságíró, Mezei Márk pr-szakember, Ungváry Krisztián történész és Tombor András üzletember mind Tokajhegyaljába szerettek bele és mind a négyen kiváló minőségű, újraértelmezett tokaji tradíción alapuló borokkal próbálják felhívni a figyelmet az országimázs eme komoly értékére. Boraik szigorúan hozamkorlátozott piciny parcellák terméséből származnak, őrzik az egyes dűlők terroirjellegét és ezért külön-külön is markánsan beazonosíthatók.

A négy borászban sok a közös: fiatalok, egyiküknek sem fő foglalkozása a borászkodás, és azonos a céljuk. Szeretnék, ha Magyarország kulturális hírnevét a tokaji bor is erősítené. Száraz és édes borokkal egyaránt foglalkoznak. Ma már a csúcsgasztronómia iránt elkötelezett éttermek borlapjain jól cseng a nevük, a fiatalok által kedvelt igényes szórakozóhelyeken sem ismeretlenek márkáik.

Ungváry Krisztián történész elmondta az MTI-nek, hogy számára bár ez nem fő foglalkozás, több mint hobbi: azt sem tartja mellékesnek, hogy azon a településen - Olaszliszkán - amelynek környékén a birtoka fekszik - munkalehetőséget ad a helybélieknek, márpedig ott 70-80 százalékos állandóan a munkanélküliség.

Mezei Márk a hatalmas hazai borkínálat piciny szeletét képviseli kóser boraival. Ezek a borok azért olyan drágák, mert különleges és költséges eljárással készülnek, fogyasztásuk is szertartásokhoz kötött, megvásárlásuk sem egyszerű. Ő maga Izraelben élt évekig, és ott ismerte meg a kóser borkészítés szabályait.

Amint Karádi Szilvia és Berger Zsolt elmondta, a száraz tokajik kiválóan alkalmasak aperitifnek, ám ezt kevesen tudják, a legtöbben még mindig édes desszertborra asszociálnak, ha tokajiról van szó.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását