2024. április 23. - Béla

Stressz? Végre itt a megoldás!

Egyre többen porolják le öreg hangszereiket és vesznek részt internetes zenekurzusokon, vagy alakítanak garázs-zenekart munkatársaikkal azok közül a kimerült dolgozók közül, akik állandó stresszben élnek.
2009. április 5. vasárnap 11:31 - HírExtra
Dr. Barry Bittman, a pennsylvaniai Mind-Body egészségügyi központ ideggyógyásza és vezetője szerint egyáltalán nem meglepő, hogy a kimerült dolgozók a zenében találnak nyugalomra. Egy általa vezetett kutatás még azt is kimutatta, hogy a zenével való önkifejezés segítheti a szervezetet a rák leküzdésében, és a passzív pihenésnél háromszor hatékonyabbnak bizonyul a stressz testi tüneteinek enyhítésében.

A dél-kaliforniai Carlsbadban élő 56 éves szemészt, Howard Levyt, semmi sem képes úgy kikapcsolni az egész napos vizsgálatok után, mint gitárjának pengetése és a munkatársaival alapított rockzenekarban való muzsikálás. Elmondása szerint a gazdasági válság miatt megnövekedő kezelés-lemondások, hirtelen ellenőrzések és szigorított biztonsági intézkedések csak egyre több fejfájást okoznak neki. "Ám a zene tökéletes stresszirtó. A lelkünk igényli, hogy együtt zenéljünk és alkossunk ezekkel az emberekkel, hogy így szabaduljunk meg a mindennapi rutintól" - mondta az amatőr zenész, aki bandájával Van Morrisontól és a Beatlestől játszik számokat.

A TakeLesson.com elnevezésű, zeneoktatást kínáló vállalkozás magán zenetanárok hálózatát működteti az ország négyszáz városában. A San Diegó-i központú vállalkozás ügyvezető igazgatójának, Steven Coxnak az elmondása szerint 2008-ban és 2009 első két hónapjában rengetegen jelentkeztek hozzájuk. "Azt hiszem ehhez a gazdaságnak is köze van" -mondta Cox, hozzátéve, hogy a gazdasági hanyatlással egyidőben megnövekedett a felnőtt, értelmiségi dolgozók aránya az ügyfelek között. Egy 54 éves New York-i befektetési bankárnő például gyermekkori hangszerén, klarinéton kezdett ismét játszani és leckéket vesz.

"Nagyon kevés szabad órám van, és valami olyat akarok csinálni, ami ösztökéli agyműködésem, miközben lazíthatok" - mondta.

"Különösen a mostani gazdasági körülmények között, az emberek olyasvalami után kutatnak, aminek van értelme, ami kiteljesíti őket. A generáció, amely éjjel nappal dolgozik a hét minden napján, azt hiszem, újragondolja, hogy mit jelent élvezni az életet, és mi az, ami igazán értékes, ez vezeti az embereket az ilyenfajta tevékenységekhez" - mondta Joe Lammond, a National Association of Music Merchants vezetője. Másik tényezőként az olyan népszerű játékokat nevezte meg, mint a "Rock Band" és a "Guitar Hero", amelyek felébresztik az emberekben bujkáló zenészt.

A hivatásszerűen, vagy vállalati alapon működő zenekarok egy ideje már élesben is megmérkőzhetnek egymással az Egyesült Államokban évente megrendezett, Testületi bandák csatája elnevezésű versenyen, melynek társtámogatója a Fortune magazin. A tavalyi év győztese a Protect & Gamble fogyasztói termékeket gyártó cég "színeiben induló" Consumer Republic nevű formáció volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását