2024. április 26. - Ervin

Az utolsó üvöltés - feloszlik a System!

Ez valóban búcsúkoncert lesz, az "utolsó üvöltés", aztán vége, belátható időn belül nem lesz F.O. System - jelentette ki Mátyás Attila, az 1986 és 1991 között aktív együttes frontembere az MTI-nek; a legendás dark csapat február 21-én a Petőfi Csarnokban
2009. február 14. szombat 17:04 - Hírextra
"Underground banda voltunk, mindig a sötét színek jellemezték a koncertjeinket, most azonban odafigyelünk, hogy megfelelő legyen a fénytechnika: nekünk is igazodni kell a kor szelleméhez" - fogalmazott Mátyás Attila, aki nagy dark happeninget ígér az Utolsó üvöltés című koncertre.
Az F.O. System a magyarországi dark rock egyik legelső és legfontosabb képviselője volt.

Mindössze egyetlen albumuk jelent meg, befelé forduló zenéjükkel, borongós szövegeikkel mégis nyomot hagytak maguk után; még napjainkban is komoly rajongótáboruk van. Számaik, a Ne gondolj rám, a Hiába minden, a Hold, az Utolsó üvöltés, a Ne félj, az Öngyilkos vágyak vagy az Árnyak alapműnek számítanak a hazai dark zenében.

Mátyás Attila ma úgy látja, népszerűségük oka talán az volt, hogy jókor voltak jó helyen. Mint mondja, nem gondolta volna, hogy dalaik ennyi év elteltével is sokat fognak jelenteni az embereknek. Nem szokta hallgatni régi számaikat, de mostani zenekarával, a Mátyás Attila Banddel átdolgozott néhányat közülük - jegyezte meg az énekes-gitáros.

Az F.O. System 1991-ben feloszlott ugyan, tizenöt évvel később, 2006 februárjában azonban a Petőfi Csarnokban telt házas koncertet adott. A soproni VOLT fesztiválon azóta még kétszer felléptek, 2006-ban az egyik nagy példakép, a Cult előtt.

"Három évvel ezelőtt úgy terveztük, hogy csak egyetlen bulira állunk újra össze, utána viszont a Cult előtti felkérésre nem mondhattunk nemet, az ő zenéjük az egész zenei munkásságomat végigkísérte. A tavalyi koncertre a VOLT fesztivál szervezői beszéltek rá minket" - fejtegette Mátyás Attila.

Mint megjegyezte, nem mondja, hogy soha, hiszen bármi megtörténhet, de valóban nem akarnak több koncertet. Hozzátette: a további közös munkának nincs értelme, hiszen Jerabek Csaba basszusgitárossal, aki szintén az F.O. System alapító tagja volt, ma már sok mindenben különbözőképpen gondolkodnak, és így új lemezt nem lehet készíteni. Arra is kitért, hogy Jerabek ma már nem zenél aktívan, a dobosként - Miklós Péter helyett - 2006-ban beugrott Ganxta Zoli pedig túlságosan elfoglalt. (A negyedik tag Földi Tamás ritmusgitáros-billentyűs.)
A február 21-i koncertről filmfelvétel készül egy későbbi DVD kiadáshoz.

Az idei terveire vonatkozó kérdésre Mátyás Attila az MTI-nek azt mondta, a Sex Action jelenleg "várakozó állásponton" van, miután Szaszával, a Zorall együttesben is szereplő énekessel nem tudtak közös nevezőre jutni a hogyan továbbról. Hozzátette: félig készen van az új Sex Action-lemez, de egyelőre nem tudják, mit kezdjenek vele.

"Idén a Mátyás Attila Bandre akarok koncentrálni. A tavaly januárban megjelent album, a Mélyen dalaival fesztiválokon is fogunk játszani. A neten ingyenesen is letölthető a lemez, és ezzel a lehetőséggel már hat-hétezren éltek" - mondta Mátyás Attila, aki zenei rendezőként mások albumain is dolgozik; legutóbb a Fonogram-díjra is jelölt Yava zenekar Folclore című lemezén tevékenykedett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását