2024. április 27. - Zita

Nehéz pénzügyi helyzetben a patinás zenekar

Az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának tagjain kívül a többi parlamenti képviselőt is meghívta december 8-i koncertjére a Budapesti Filharmónia Társaság Zenekara (BFTZ), hogy felhívják a figyelmet a 155 éves együttes finanszírozási nehézségeire
2008. november 27. csütörtök 17:15 - Hírextra
Az egyesületi formában működő, Erkel Ferenc alapította társulat idén előzetes értesítés nélkül a tavalyi 50 millió forintos támogatás felét kapja csak. Ugyanakkor ebben az évadban is 3 bérletsorozatot indítottak és összesen 15 koncertet adnak. E programok költsége majdnem 70 millió forint, így a 22 millió forintnyi jegybevétel mellett a 25 milliós támogatás kevés, hiányzik a másik 25; "eddig zsíros kenyérért játszottunk, most már arra sem futja" - érzékeltette a helyzetet Mali István.

A hónap elején a "drasztikus támogatáscsökkentés" ügyében Gulyás Dénes fideszes országgyűlési képviselő írásbeli kérdéssel fordult Hiller István oktatási és kulturális miniszterhez, akinek válasza szerint a tárca hosszú távú megoldást keresve módosította a Magyar Állami Operaház (MÁO) alapító okiratát. "A hiányzó összegre a MÁO főigazgatója keresi a megoldást" - áll a miniszter levelében.

A MÁO muzsikusaiból álló zenekar "támogatásának megnyugtató rendezésére az előadóművészeti szervezetek működéséről, támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló törvényjavaslat nyújthat biztosítékot" - írta a miniszter.

A BTFZ ezt a két dolgot nem tartja megoldásnak - részletezte Mali István. Az operaházi koncertszervezés csupán lehetőség, véleményük szerint a hangversenyek az operai munkarend miatt csak túlórában valósulhatnának meg, ami a ház számára tetemes többletköltséggel járna.
Mali István szerint a zenekari munka felfüggesztése az együttes halálát jelentené, pedig a MÁO főzeneigazgatójának, Fischer Ádámnak jelentős tervei vannak az együttessel, különös tekintettel a közelgő Erkel-évre (2010) és a Mahler-centenáriumra (2011).

Szerintük az előadóművészeti törvény jelenlegi formájában nem oldja meg a különleges, egyesületi formában működő együttes dolgát, ezért fordultak már korábban módosítási javaslattal a kulturális és sajtóbizottság szocialista párti tagjához, Schiffer Jánoshoz.
Javasolták: a törvény tegye lehetővé, hogy "a miniszter több évre szóló, megújítható egyedi megállapodást köthessen."

Gyimesi László, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének főtitkára, aki részt vett a törvényjavaslat szövegezésében, úgy véli: a miniszter és a tárca továbbra is köthet hosszú távú (közszolgáltatási) megállapodásokat, amelyre ma egyetlen példa van: a Budapesti Fesztiválzenekaré. Szerinte az előadóművészeti törvény azt is lehetővé teszi, hogy akár egy önkormányzattal is közszolgáltatási szerződést köthessen az egyesület, hiszen jogi személy.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását