2024. április 23. - Béla

Oscar-díjas film Magyarországon?

Jirí Menzel szívesen dolgozna ismét Magyarországon, ha megkeresnék. Az Oscar-díjas cseh filmrendező, aki jelenleg Zágrábban dokumentumfilmet forgat, erről Dombóváron beszélt az MTI-nek, ahol szombaton közönségtalálkozón vett részt.
2009. március 29. vasárnap 14:47 - HírExtra
Menzel elmondta: egyórás filmet készít a horvát televíziónak, amely arra kérte, mondja el, milyennek látja Horvátországot illetve Dalmáciát, ahol gyakran dolgozik.

A 71 éves rendező beszámolt arról: jelenleg nincs filmterve, színházi darabokat rendez, legutóbb Belgrádban a Windsori víg nőket, Zágrábban a Bolha a fülbe című Feydeau-komédiát állította színpadra.

Mint mondta, szívesen dolgozna rendezőként és színészként egyaránt ismét Magyarországon, ha olyan ajánlatot kap, ami elfogadható számára. "Ha a magyar fél azt tervezi, hogy meghívnak, én örömmel jövök" - fogalmazott.

A cseh film otthoni sikerét - a 2007-ben forgatott Őfelsége pincére voltam című filmjét Csehországban közel egymillióan látták - , azzal magyarázta: a cseh rendezők a hétköznapi embernek forgatnak filmet. Az önkifejezésnél sokkal fontosabb, hogy értse meg a néző a filmet; nem filmet kell tudni csinálni, hanem úgy elmondani a történetet, hogy az érdekes legyen" - mondta Jirí Menzel.

A közönségtalálkozón az 1968-ban a Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjéért kapott Oscar-díja kapcsán megjegyezte, sokkal nagyobb elismerés számára, hogy a Sörgyári Capriccióban látható sörgyárat egy cseh műemlékvédelmi hivatal munkatársai éppen a film miatt vásárolták meg és újították fel. A sörgyárban minden év júniusában fesztivált rendeznek, Hrabal-filmeket vetíttetnek és helyben készült sört mérnek - mesélte a rendező.

A dombóvári találkozó napján, március 28-án született 95 éve az 1997-ben elhunyt író, Bohumil Hrabal, akinek regényeit több Menzel-film - az említettek mellett a Hóvirágünnep, a Pacsirták cérnaszálon - dolgozta fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását