2024. május 3. - Tímea, Irma

Zala és Vas megyei iparművészek közös tárlata

Zala és Vas megyei iparművészek alkotásából nyílik közös tárlat pénteken RégióArt címmel Zalaegerszegen, a Keresztury művelődési házban.
2009. december 9. szerda 18:14 - HírExtra
Az iparművészet sok ágát felölelő kiállításon tíz-tíz Vas és Zala megyei alkotó mutatkozik be - tájékoztatta Kamper László, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE) Vas megyei elnöke szerdán az MTI-t.

A közönség textilművészeti darabokat, ezüst és arany ékszereket láthat majd, kiállítanak fából készült intarziákat és egyedi, különleges kerámia tárgyakat. Bemutatnak néhány reprezentatív, selyemből készült ruhát is.

A tárlat azért is fontos, mert az iparművészek az elmúlt években kissé háttérbe szorultak - mondta a grafikusművész. Emlékeztetett arra, hogy az ipar- és a képzőművészet valamikor összetartozott, de a két művészeti irányzat a reformkor idején - az Iparművészeti Múzeumot 1872-ben alapították meg - elkülönült egymástól.

A 20. század derekától ismét közeledett egymáshoz a két művészeti irányzat. Az iparművészet az 1970-es években élte virágkorát, ekkor jelent meg a közkedvelt Mai Magyar Iparművészet albumsorozat, a Művészet folyóirat pedig minden alkalommal közölt iparművészeti írásokat. Az 1980-90-es években az iparművészek kissé háttérbe szorultak, de arra már nehéz választ adni, hogy ez a művészek, a környezet, vagy az ipar átalakulása miatt történt. A 21. században ismét az összefonódás jellemzi a két irányzatot; több iparművész készít képzőművészeti alkotásokat, de mindez fordítva is igaz.

A tárlat megszervezése azért volt nehéz, mert több alkotó már nem foglalkozik iparművészettel, nincs meg a gyáripari háttér, felszámolták a textilüzemeket. Egy többszörösen kitüntetett bőrművész rajztanárként dolgozik, egy textilművésznek pedig Brémában nyílt csak lehetősége textilt tervezni - mondta Kamper László. Hozzátette, hogy az átállás a művészeknek nehéz élethelyzetet, bizonytalanságot okoz, így gyengülhet az alkotókedvük is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását