2024. április 19. - Emma

Súlyos probléma a Duna szennyezése

Azonnali intézkedésre szólította fel Bús Balázs, a III. kerület fideszes polgármestere pénteken a hatóságokat; azt várja, hogy minél előbb szűnjön meg a Duna vizének - többek között cianiddal, arzénnal, benzollal és naftalinnal való - szennyezése a volt ó
2009. március 27. péntek 16:51 - HírExtra
A polgármester - az MTI-hez eljuttatott közleményében megjegyezte - megdöbbent az eljáró hatóság (a Közép-Duna Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság) előző napi közleménye miatt, amelyben azt írták, hogy a "Dunának akkora vízhozama van, hogy ha ez a gázgyári masszával szennyezett, talajból kioldódó csurgalékvíz beszivárog a folyóba, akkor sem jelent nagy szennyezést."

A polgármester szerint ezzel a hatóság önmagának mond ellent, mivel korábban azt közölték vele, hogy "a helyszíni szemle során a Felügyelőség képviselői a bejelentésben foglaltakat tapasztalták. A szivárgó vizek - vízállástól függetlenül - akadály nélkül jutnak a Duna folyamvizébe, ezzel szennyezve azt."

A felügyelőség hozzátette, hogy egy - a felszíni vizek minősége védelmének szabályairól szóló - kormányrendelet értelmében "tilos a felszíni vizekbe, illetve azok medrébe bármilyen halmazállapotú, vízszennyezést okozó anyagot juttatni."

Bús Balázs közleményében hangsúlyozta: "a kerület lakosságának érdekében elvárom, hogy újabb, nagyobb területre kiterjedő hatósági vizsgálatok történjenek és a kármentesítés azonnal megkezdődjön. Ezért felszólítom a hatóságot a mielőbbi intézkedésre."

Az óbudai polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy a Gázművek Zrt. ingatlanáról a határértékeket többszörösen meghaladó mértékű mérgező anyag kerül a Dunába és a talajvízbe. A szennyezés olyan mértékű, hogy az veszélyezteti a Budaújlaki Vízműtelep vízminőségét.

A környezetvédelmi felügyelőség műszaki beavatkozási terv és tényfeltárási záró dokumentáció benyújtására kötelezte a fővárosi tulajdonban lévő Gázművek Zrt.-t.

A Fővárosi Gázművek reagálásában közölte: a gázmasszatárolók kiürítése és a betontartók felszámolása megkezdődött, várhatóan novemberben befejeződik, a talajszennyezés megszüntetésére vonatkozó műszaki beavatkozási tervet pedig már benyújtották az illetékes hivatalnak. Hozzátették: a terület kármentesítésére azt követően kerülhet sor, ha a környezetvédelmi felügyelőség elfogadta az arra vonatkozó tervet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását