2024. április 29. - Péter

Negyedmillió forintos büntetés annak, aki rendőrre támadt

Negyedmillió forintos pénzbüntetésre ítélte hivatalos személy elleni erőszak miatt pénteken a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt a férfit, aki március 15-én este megütötte a sorfalat álló rendőrök egyikének pajzsát a Bajcsy-Zsilinszky úton; az ítélet nem
2009. március 27. péntek 16:43 - HírExtra
A vád szerint a férfi március 15-én este a Bajcsy-Zsilinszky úton egy 150-200 fős csoportban a rendőrök sorfala előtt állt, amikor kivált onnan és nagy erővel megütötte egy rendőr pajzsát.

A bűnösségét részben elismerő vádlott azzal védekezett, hogy miközben ő a rendőröknek háttal állva az ismerőseivel beszélgetett, az egyik felsorakozó rendőr hátulról meglökte, a lökés hatására elvesztette egyensúlyát és emiatt "ösztönösen" hátralendítette a kezét, amivel megüthette a pajzsot. Mint mondta: nem látta, hogyan került sor a lökésre, ezért is kérdezte meg a rendőrtől: "(...) meddig tolsz még"?

Azt is elmondta, hogy ő csak fényképezett a helyszínen, volt már ehhez hasonló rendezvényen, de még sosem került összetűzésbe a rendőrökkel.

A tárgyaláson tanúként kihallgatták azt a rendőrtörzsőrmestert, akinek a sérelmére a férfi elkövette a bűncselekményt. Ő részletesen elmesélte, hogyan állt fel a sorfal, amellyel intézkedő kollégáik védelmét akarták biztosítani. Elmondta: a rendőrök felvették a pozíciójukat és látta, hogy vannak a tömegben akik békésen viselkednek, mások hangoskodók. Ekkor a vádlott kilépett közülük és nagy erővel megütötte a pajzsát, amely megremegett és az ütés miatt hátra kellett lépnie. Mint mondta: kizártnak tartja, hogy minderre azért került volna sor, mert a vádlott elvesztette az egyensúlyát.

A bíróság megtekintett egy videofelvételt, az ügyész egyik bizonyítékát. A kamera a rendőrsorfal vonalában helyezkedett el, a felvételen szemben pedig a vádlott volt látható, amint a rendőr felé lép, és irányzott, nagy erejű ütést mér a pajzsára. A felvétel megtekintését követően a védő visszavonta indítványát a védelem három tanújának meghallgatására, akik a vádlott szavait erősítették volna meg.

Az ügyész indítványozta, hogy a bíróság hivatalos személy elleni erőszak bűncselekménye miatt állapítson meg próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést. A védő szerint védence cselekménye nem jelentett komoly veszélyt a rendőrre, mint mondta: az inkább a garázdaság vétségét meríti ki.
Az utolsó szó jogán a vádlott elmondta: nem akarta bántani a rendőrt, csak kicsit "felment benne a pumpa".

A bíróság a férfit 250 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte. Indoklásában elmondta: a bűncselekmény valamennyi tényállási eleme fennállt, inkább a büntetés kiszabása okozott nehézséget. Egyrészt a vádlott büntetlen előéletű és rendezett családi körülmények között él, másrészt elszaporodtak az utóbbi időben a hasonló bűncselekmények.

Döntése során a bűncselekmény tárgyi súlya miatt alkalmazta a büntető törvénykönyv enyhítést megengedő szakaszát. Kitért rá, hogy a cselekedet egy mozzanatos volt, felindult állapotban történt, nem kívánta folytatni és nem okozott sérülést. Ezért szerinte a bűncselekményre minimumként előírt két hónapos szabadságvesztés is túl szigorú lenne.
A vádlott az ítéletet tudomásul vette, az ügyész azonban szigorításért fellebbezett, ezért az ítélet nem jogerős.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását