2024. április 30. - Katalin, Kitti

Árvízvédelmi fejlesztések

Tovább javulhat az árvízvédelmi biztonság a legveszélyeztetettebb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol hatmilliárdos tiszai töltésfejlesztés kezdődhet és 2010 után 40 milliárd forintért két vésztározót hoznak létre - hangzott el a térség védelmi bizottsá
2008. június 11. szerda 16:06 - Hírextra
Dajka István, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság főmérnöke a tanácskozáson - melyen részt vett a Honvédelmi és az Önkormányzati Minisztérium képviselője is - elmondta: pályázaton nyert támogatással 27 kilométer hosszan erősítik meg a Tisza töltését Vásárosnamény és Lónya között.

Hozzátette: a hatmilliárd forint összegű fejlesztéssel befejeződik a 2001-es, több mint 100 milliárd forintos kárral járó árvíz után a Tisza beregi gátjainak biztonságossá tétele.

A szatmár-beregi régióban 20 milliárd forintot meghaladó költséggel két vésztározó épül 2010-től, a Jánd-Gulács térségi 60 millió köbméter, míg a Szamos-Kraszna közi 140 millió köbméter vizet fogad majd be a folyókon vonuló árhullámokból vészhelyzet esetén.

A nagyobb, Szamos-Kraszna közi tározó pályázatát júliusban nyújtják be Brüsszelben, s kedvező döntés esetén - az Európai Unió a projekt elékészítéséhez támogatást adott - jövőre már kiírják a kivitelezésre a tendert, s utána indul az építkezés.

A Jánd-Gulács környéki vésztározó is túl van már az I. előkészítési ütemen, így 2010 után szintén kezdődhet a megvalósítás.

Dajka István megemlítette, tavaly Mátyus és Tiszakerecseny között erősítették meg 800 millió forintos költségből a Tisza beregi töltésrészét, a Lónyay-főcsatorna tiszai torkolatánál pedig 1,2 milliárd forintért árvízkapu épült, a zsilip a főcsatorna mentén lévő települések árvízi biztonságát javítja.

Balogh Sándor, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője - Szabolcs megye területe két vízügyi szervezethez tartozik - arról tájékoztatta a bizottságot, hogy egymilliárd forintos költségből átépítették és fővédvonallá alakították át a tiszadobi Andrássy-gátat, amely korábban árvízi szempontból a legveszélyesebb töltésrésze volt a Tisza nyírségi szakaszának.
Megjegyezte, hogy további fejlesztések is lesznek még, hiszen az igazgatóság 1,5 milliárd forint összegű pályázati támogatást remél folyószakaszai töltéserősítéséhez, s az összegből Tiszadada és Tiszalök környékének gátjait emelik meg, illetve Tiszadobon védelmi célokat is szolgáló gátőrtelepet építenek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását